Μόνιμες 47.584 θέσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο και διαδικασία ένταξης ή επανένταξης σε υπουργεία και άλλες θέσεις της δημόσιας διοίκησης υπό το «βλέμμα» του ΑΣΕΠ.
Ένα «καυτό» ζήτημα που αφορά περίπου 48.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα και τη διαδικασία ένταξης ή επανένταξης σε υπουργεία και άλλες θέσεις της δημόσιας διοίκησης υπό το «βλέμμα» του ΑΣΕΠ, έκλεισε ύστερα από πολύμηνες και αθόρυβες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Σύμφωνα με το Έθνος, μετά τη συμφωνία δεν αμφισβητείται πλέον ο αριθμός και η παραμονή επί της ουσίας των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι μισθοί των οποίων τροφοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι συμβασιούχοι αυτοί φτάνουν τους 47.584 κατά μέσον όρο μέσα στο 2016 και με βάση τις εποχικές διακυμάνσεις. Υστερα δε από τη διαβούλευση με τους εταίρους συμφωνήθηκε ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση θα σφραγιστεί ο Οδικός Χάρτης για το 2017 και 2018, όπου πυξίδα για τον αριθμό των συμβασιούχων θα είναι ο μέσος όρος του 2016 – δηλαδή οι περίπου 48 χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα.
Για τις δε συμβάσεις που λήγουν, ήτοι το σύνολο των ενδιαφερομένων, η στελέχωση θα γίνεται με βάση τους υπάρχοντες νόμους, η πρόσληψη ή η ανανέωση θα ακολουθεί τους κανόνες και τους διαγωνισμούς της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή του ΑΣΕΠ, και στον νόμο που θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβρη για τους συμβασιούχους θα τονίζεται η φράση «μέσω ΑΣΕΠ και από διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία».
Δείτε το site του ΑΣΕΠ
Οι γνωρίζοντες παραπέμπουν σε μια ανοιχτή διαδικασία, όπου θα μπορούν άπαντες να υποβάλουν αιτήσεις.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τα οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους αντίστοιχους πυρήνες του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι ο ίδιος «Οδικός Χάρτης» θα εφαρμόζεται και για τις συμβάσεις που έχουν λάβει παρατάσεις.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι από τη συμφωνία περί ισχύος του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2016 και για το ’17-’18 το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατάφερε πρώτον να εξαιρεθούν οι συμβάσεις που αφορούν στη στελέχωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών υπηρεσιών, των ΝΠΙΔ και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου.
Δείτε πληροφορίες για ΝΔΙΠ στο Wikipedia.org
Δεύτερον εξασφάλισε την εξαίρεση επίσης για τους συμβασιούχους που έχουν προσφύγει δικαστικά για τη μονιμοποίησή τους και έτσι δεν θα υπολογίζονται στις προσλήψεις με τον κανόνα του 1 προς 3 που ίσχυε και θα ισχύσει και για το 2017 – κυρίως για τους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας κ.ά.
Δείτε το site του Υπουργείου Υγείας και το site του Υπουργείου Παιδείας