Eντονη μετασεισμική δραστηριότητα που περιμένει στη Λέσβο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Ο σεισμός είναι λίγο μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, είναι της τάξεως των 6,3 Ρίχτερ, είναι ένας ισχυρός σεισμός που έχει γίνει περίπου 15 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λέσβου σε μία γνωστή οικογένεια ρηγμάτων», τόνισε ο κ. Παπαζάχος στον Real FM.
«Είναι, μάλιστα, σε μία περιοχή που έχει δώσει ίδια εικόνα σεισμών, το 1845 στο χωριό Βρίσα υπήρχαν έντονες κατολισθήσεις και θύματα, ενώ είχε παρά πολλές βλάβες και σε άλλα χωριά», πρόσθεσε.
«Κατά συνέπεια είναι γνωστά αυτά τα ρήγματα, δεν είναι κάτι το περίεργο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που θα τελειώσει εύκολα. Θα έχει καμία πενηνταριά σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, κάποιοι ίσως να ξεπεράσουν και τα 5,5 Ρίχτερ», επεσήμανε τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμο σπίτια με βλάβες να μην κατοικηθούν για κανένα λόγο προτού ελεγχθούν από τα κλιμάκια».
Για το αν τα κτίρια στη χώρα μας είναι θωρακισμένα στον σεισμό, ο κ. Παπαζάχος υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δομικού ιστού ιδίως τα ιστορικά και παλαιά κτίρια ειδικά στην Περιφέρεια έχουν κτιστεί με παλιούς κανονισμούς και δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του δομικού ιστού της χώρας, όπου μένουν πολλοί συμπολίτες μας και είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ αυτό που απαιτείται για τη χώρα μας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, διότι το πρόβλημα μας είναι ο δομικός ιστός».