«Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μεγάλο έθνος και εγώ ερωτεύτηκα αυτό το έθνος», είπε ο ο Πρόεδρος της Κομισιόν από το βήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου.
Στην ομιλία του μετά από την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι σε όλη του τη σταδιοδρομία προσπάθησε πάντα να σεβαστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού «γιατί δεν τη σέβονται όλοι οι Ευρωπαίοι».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια» υποστήριξε τονίζοντας ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,1 % το 2017 και κατά 2,5 % το 2018.
«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα χωρίς εργασία, αλλά η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3 % το προηγούμενο έτος. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι οχτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του προηγούμενου έτους και ήδη υπερβαίνει τον στόχο του τέλους του προγράμματος στα μέσα του 2018», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόδρος της Κομισιόν.
Υπογράμμισε ότι «Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να επέλθουν δεν πρέπει να θεωρηθούν ως επιβολή. Στην πραγματικότητα είναι το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της χώρας αυτής», εξήγησε.
Πρύτανης ΑΠΘ: Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, καλωσορίζοντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά «Το ΑΠΘ πιστό στη δημοκρατική του παράδοση και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, τιμά σήμερα έναν εξέχοντα Ευρωπαίο φιλέλληνα».
«Σήμερα, η Νομική Σχολή, και μαζί της ολόκληρο το Αριστοτέλειο, σάς τιμούν για όσα κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Σας τιμούν για όσα κάνατε και θέλουμε να πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να κάνετε για την πατρίδα μας την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Επισήμανε δε ότι «Στο πρόσωπό σας σήμερα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά και την Ευρώπη. Στα 37 χρόνια που η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το Πανεπιστήμιό μας, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Περισσότερο από καθετί ελληνικό, τα Πανεπιστήμιά μας είναι αυτά που βιώνουν την Ευρώπη, που συμπορεύονται με την Ευρώπη, που επηρεάζονται και επωφελούνται περισσότερο από την Ευρώπη, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλουν στην ιδέα της Ευρώπης», ανέφερε, τονίζοντας ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή του και το μέλλον του εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας».
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν διανοείται να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό στο οποίο λειτουργεί και αριστεύει εδώ και σαράντα χρόνια. Για μας, φυσικός χώρος είναι η Ευρώπη. Κύριε πρόεδρε, καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μήτκας, απευθυνόμενος στον κ.Γιούνκερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ