Spread the love


Με μία δική του εμπειρία προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Κώστας Ζουράρις την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ο υφυπουργός Παιδείας περιέγραψε ένα περιστατικό που έζησε σε εκδρομή το 1958, συνδιάζοντας το χυδαίο παραλήρημα με την δήθεν νεωτερικότητα.

«Από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958, πήραν διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου», για να συμπληρώσει -μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια- πως «δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πάνε μετά. Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν»συμπλήρωσε ο κ. Ζουράρις, σε απαράδεκτη γλώσσα, αν και είναι υφυπουργός Παιδείας!

Ο Κώστας Ζουράρις, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διευθετηθούν», όπως είπε, και οι εκδρομές στο εσωτερικό, ζητώντας οι εκπαιδευτικές εκδρομές να γίνουν μάθημα.

«Δεν χαζολογούμε βλέποντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ένα άγαλμα χωρίς να ξέρουμε τι βλέπουμε. Είναι μάθημα η εκπαιδευτική εκδρομή. Πρέπει να μπαίνουν σε ένα μουσείο με την ίδια περίπου προετοιμασία που κάνουν για τα μαθηματικά» πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Μπαξεβανάκης: Οι εκδρομές σχολείων στο εξωτερικό γίνονταν για ξενύχτι

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως οι μαθητικές σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό γίνονταν μόνο για τα ξενύχτια.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα» και στην Άννα Μπουσδούκου, ο υφυπουργός αρχικά απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την κατάργηση των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, λέγοντας πως «για το ζήτημα αυτό θα απαντήσει ο υπουργός Παιδείας».

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ανέφερε πως οι εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό γίνονταν κυρίως για να ξενυχτούν τα παιδιά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει πραγματικά εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε αυτό το εγχείρημα.

«Θέλουμε να αλλάξουμε το πλάνο, έτσι ώστε να έχουν αυτές οι εκδρομές και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκδρομές στο εσωτερικό οφείλω να πω ότι είναι πιο εκπαιδευτικές από ό,τι αυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου αναφέρεται ότι «οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με την αιτιολογία ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια.

Ωστόσο, το επιχείρημα αντικρούουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που πλήττονται περισσότερο από αυτή την εξέλιξη, καθώς στήριζαν πολλά προγράμματά τους σε αυτά τα ταξίδια.

Εφεξής το υπουργείο επιτρέπει τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές και τις αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας και όχι της κάθε χώρας όπου θα είχαν τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

 



Spread the love