Spread the love


Κάθε… προληπτικός που σέβεται τον εαυτό του σήμερα έχει λόγο να φοβάται! Μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να «τρέμει» την μέρα Παρασκευή και 13, η μέρα που «τρέμουμε» εμείς οι Έλληνες και οι ισπανόφωνοι λαοί είναι η Τρίτη και 13. Γνωρίζετε τον λόγο;

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. 29 Μαΐου 1453 έπεσε η πόλη αλλά η… γρουσουζιά κρύβεται αλλού. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη ήταν ημέρα Τρίτη και το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει… 13.

Ακόμη μια εξήγηση είναι ότι η Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, το 13 «κατηγορείται» γιατί… χαλάει την τελειότητα του 12! 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 τα ζώδια το συν ένα χαλάει την απολυτότητα. Μάλιστα, στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Αυτός είναι ο λόγος που συνδέθηκε άμεσα με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Η αστρολογική ερμηνεία

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης (ο θεός του Πολέμου), ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

Αντίθετα, η Τρίτη είναι τυχερή ημέρα για τους Εβραίους, λόγω της διπλής αναφοράς της λέξης «καλόν» στην Παλαιά Διαθήκη (Γένεσις, κεφ. Α , στίχοι 10 και 13).

Στον δυτικό κόσμο, πάντως, γρουσούζικη είναι η Παρασκευή και 13…



Spread the love