Spread the love


Συνεχίζει το ανοδικό «ράλι» η τιμή των καυσίμων

Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η βενζίνη στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης στην τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια πρατήρια της χώρας, σε νησιωτικές περιοχές, η τιμή του λίτρου στην αμόλυβδη (την 95άρα) έφτασε και ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα, ένα πρατήριο στη Σίκινο πουλά την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων κατά 2,045 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Αμοργό ένα άλλο πρατήριο τη διανέμει με 2 ευρώ/λίτρο. Στα συγκεκριμένα δύο νησιά παρατηρούνται και οι υψηλότερες τιμές, ενώ… από κοντά είναι και η Σάμος.

Στα Δωδεκάνησα οι τιμές των καυσίμων έχουν φτάσει μέχρι 1,9 ευρώ το λίτρο, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε Κάλυμνο, Αστυπάλαια και Κάρπαθο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή της 95άρας αμόλυβδης κυμαίνεται στα 1,624 ευρώ/λίτρο -κατά μέσο όρο. Με τη συγκεκριμένη τιμή, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας πίσω μόνο από Ολλανδία, Δανία και Ιταλία, δηλαδή στην τέταρτη θέση.

Βασική αιτία για την υψηλή θέση της χώρας είναι η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλεται στα καύσιμα. Σύμφωνα με το υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπου μπορείτε να δείτε και τις τιμές πανελλαδικά, η τιμή διυλιστηρίου της «απλής» αμόλυβδης για την Πέμπτη 17 Μαΐου διαμορφώθηκε στα 0,5043 ευρώ/λίτρο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 2,03 λεπτά σε σχέση με μια εβδομάδα πριν. Δηλαδή, οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις στην τσέπη των καταναλωτών έρχονται από τους φόρους, τέλη κ.α…



Spread the love