Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης πλέον, ο ιστορικός Ελληνικός κοινοτικός ναός στο Σίδνεϊ, η «Αγία Σοφία» Σίδνεϊ καταχωρήθηκε στα διατηρητέα μνημεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η επισημοποίηση έγινε σε ειδική εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, όταν έπειτα από τη θεία λειτουργία, ο πολιτειακός υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Mark Speakman επέδωσε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας, Χάρη Δανάλη, το πιστοποιητικό καταχώρισης του ναού ως διατηρητέου κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι ο «ναός της του Θεού Σοφίας», στο προάστιο Paddington, είναι ο δεύτερος ελληνορθόδοξος ναός στην πόλη του Σίδνεϊ.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1925 και η πρώτη λειτουργία τελέστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1927, χοροστατούντος του τότε μητροπολίτη, Χριστόφορου Κνήτη. Αρχαιότερος ναός και πρώτος της Αυστραλίας και του νοτίου ημισφαιρίου είναι η «Αγία Τριάδα» στο γειτονικό προάστιο Surry Hills, ο θεμέλιος λίθος της οποίας τέθηκε στις 29 Μαΐου 1898. Και αυτός ο ναός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος.
Στη λειτουργία της περασμένης Κυριακής προέστη ο πρωτοπρεσβύτερος π. Μιλτιάδης Χρυσαυγής, εκ των αρχαιοτέρων ιερέων της ομογένειας, ο οποίος είχε χειροτονηθεί στο συγκεκριμένο ναό, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από τον τότε μητροπολίτη, Θεοφύλακτο Παπαθανασόπουλο.
«Η Αγιά Σοφιά», όπως είναι γνωστή στους συμπάροικους, ιδιαίτερα τους παλαιότερους, είναι ο πρώτος καθεδρικός ελληνορθόδοξος ναός, όχι μόνο στη Ν.Ν. Ουαλία και την Αυστραλία, αλλά στο νότιο ημισφαίριο, όπως είπε ο κ. Γιάννης Προκοπιάδης, πρωτεργάτης της προσπάθειας να χαρακτηρισθεί ο ναός πολιτιστικό μνημείο. Ο ίδιος επικοινώνησε με τις ομογενειακές αρχές στη Νότιας Αφρικής και επιβεβαίωσε ότι ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γιοχάνεσμπουργκ, παρ’ είχε χτισθεί νωρίτερα, κατέστη καθεδρικός στις 4 Δεκεμβρίου 1927.
Ο κ. Προκοπιάδης είπε ότι επόμενος στόχος του και για την «Αγία Σοφία» και για την Αγία Τριάδα» είναι να χαρακτηρισθούν διατηρητέες και από τον ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Στην εκδήλωση της Κυριακής παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η ηγεσία της Κοινότητας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ. Σταύρος Κυρίμης, η δημοτική σύμβουλος Σίδνεϊ, Άντζελα Βυθούλκα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης, Γιάννης Κόμινος, αρκετοί Καστελορίζιοι συμπάροικοι -καθώς η πατριά τους είχε πρωτοστατήσει στην ανέγερση του ναού- και άλλοι ομογενείς.
Από το neoskosmos.com