Spread the love


Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, διεξήχθη στο Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College το πρώτο στάδιο εξέτασης για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής.

Συμμετείχαν νέοι και νέες ηλικίας 18 έως 25 ετών, που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό.  Υπεύθυνος των εξετάσεων,  ο Δρ. Γεράσιμος Κατσάν, καθηγητής  της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Queens College, ο οποίος είχε και την εποπτεία της διεξαγωγής των εξετάσεων.

Στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης υπεύθυνοι για τον συνολικό συντονισμό και την διεξαγωγή των εξετάσεων  είναι το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College, CUNY, και ο Ποντιακός Σύλλογος ΚΟΜΝΗΝΟΙ Νέας Υόρκης.

Στο πρώτο στάδιο οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Εξετάσεις έγιναν ή θα γίνουν σύντομα και σε Πανεπιστήμια της ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας.

Το δεύτερο και τελικό στάδιο θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις παραπάνω χώρες. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία, με πρώτο έπαθλο μία υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ.

Η εξέταση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και συγκεκριμένα στην «Βιβλιοθήκη Χάρη Ψωμιάδη».  Ο αείμνηστος καθηγητής Χάρης Ψωμιάδης, Ποντιακής καταγωγής,  ήταν ο ιδρυτής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Κολλέγιο του Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Το Κέντρο, που ιδρύθηκε το 1974, αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα για τις Βυζαντινές και Νεοελληνικές σπουδές στις ΗΠΑ, και που γιά 42 χρόνια συνεχίζει να αποτελεί πνευματικό «φάρο» για χιλιάδες Ελληνόπουλα της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Ποντιακός Σύλλογος ΚΟΜΝΗΝΟΙ  εκφράζει τις θερμές του ευχαριστιές στον Διευθυντή του Κέντρου Δρ. Χρήστο Ιωαννίδη καθώς και στην Υπο-διευθύντρια Έφη Λέκα για την πολύπλευρη υποστήριξη του Κέντρου στην Ολυμπιάδα και στο ότι διέθεσαν την «Βιβλιοθήκη Χάρη Ψωμιάδη» για την διεξαγωγή των εξετάσεων.

Γενικός χορηγός της διοργάνωσης η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».

Από το greeknewsonline.com



Spread the love