Spread the love


Η Ακρόπολη είναι ανάμεσα στα πιο φωτογραφημένα μέρη στον κόσμο και συγκεκριμένα στο Instagram. Το Buzzfeed δημοσίευσε τη λίστα με τα 29 μέρη ανά τον κόσμο.

Η Ακρόπολη είναι ανάμεσα στα πιο φωτογραφημένα μέρη στον κόσμο και συγκεκριμένα στο Instagram. Το Buzzfeed δημοσίευσε τη λίστα με τα 29 μέρη ανά τον κόσμο που έχουν τις περισσότερες φωτογραφίες στην δημοφιλή εφαρμογή. Η Ακρόπολη βρίσκεται στην 27η θέση.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα:

29. Σαγράδα Φαμίλια, Βαρκελώνη

28. Πυραμίδες της Γκίζας

27. Ακρόπολη

Η Ακρόπολη Αθηνών είναι βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο της πόλης της Αθήνας. Η κορυφή του έχει σχήμα τραπεζοειδές μήκους 300 μ. και μέγιστου πλάτους 150 μ. Ο λόφος είναι απρόσιτος απ’ όλες τις πλευρές εκτός της δυτικής, όπου και βρίσκεται η οχυρή είσοδος, η διακοσμημένη με τα λαμπρά Προπύλαια.

Διαπιστώθηκε ότι ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ.. Εκεί υπήρχε συνοικισμός καθώς επρόκειτο για φυσικό οχυρό, με πρόσβαση μόνο από τη δυτική πλευρά, ενώ η επάνω επιφάνεια του λόφου ήταν αρκετά πλατιά ώστε να μπορεί να κατοικηθεί, στις δε πλαγιές υπήρχαν υδάτινες πηγές. Ο Θουκυδίδης μάλιστα γράφει ότι «ἡ Ἀκρόπολις ἡ νῦν οὖσα πόλις ῆν» (]. Το μέγαρο του τοπικού άρχοντα βρισκόταν στη θέση όπου πολλούς αιώνες αργότερα χτίστηκε το Ερέχθειο. Συν τω χρόνω ο άρχοντας του συνοικισμού της Ακρόπολης απέκτησε μεγάλη δύναμη και κάποια στιγμή ένωσε υπό την εξουσία του με ειρηνικό τρόπο ολόκληρη την Αττική με εξαίρεση την Ελευσίνα. Η παράδοση λέει ότι ο άρχοντας που ένωσε τους συνοικισμούς της Αττικής ήταν ο Θησέας. Το γεγονός αυτό τοποθετείται στο δεύτερο ήμισυ της δεύτερης προ Χριστού χιλιετίας. Ο κίνδυνος εχθρικών επιδρομών ανάγκασε τον ηγεμόνα αυτό να οχυρώσει την Ακρόπολη με ένα τείχος από μεγάλες πέτρες, το γνωστό αργότερα ως Κυκλώπειο Τείχος.

Ο θεσμός της κληρονομικής μοναρχίας καταργήθηκε μετά την αποτυχημένη εισβολή των Δωριέων (11ος αιώνας). Η τάξη των γαιοκτημόνων αναλαμβάνει την εξουσία και επικρατεί το αριστοκρατικό πολίτευμα. Η Ακρόπολη παύει να είναι διοικητικό κέντρο. Η διοίκηση ασκείται από την κάτω πόλη, το άστυ. Ο λόφος της Ακρόπολης χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος θρησκευτικών τελετών, αν και έως τον 4ο αιώνα αποκαλείται «πόλις». Εκεί όπου αρχικά βρισκόταν το μέγαρο του άρχοντα των μυκηναϊκών χρόνων ανοικοδομήθηκε τον 8ο αιώνα μικρός ναός αφιερωμένα στην προστάτιδα της πόλης, την Αθηνά Πολιάδα. Ο ναός αυτός αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.

26. Ταζ Μαχάλ

25. Rocky Mountains, Κολοράντο

24. Angkor Wat, Angkor

23. Riviera Maya, Γιουκατάν

22. Ατλάντικ Σίτι

21. Τσάρλεστον

20. Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ

19. Μιρτλ Μπιτς

18. Εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι

17. Κολοσσαίο, Ρώμη

16. Burj Khalifa, Ντουμπάι

15. Ουακίκι, Χαβάη

14. Grand Canyon, Αριζόνα

13. Machu Picchu

12. Καταρράκτες του Νιαγάρα, Οντάριο

11. Mardi Gras, Λουιζιάνα

10. Oktoberfest, Βαυαρία

9. Notre Dame, Παρίσι

8. Times Square, Νέα Υόρκη

7. Big Ben, Λονδίνο

6. Λας Βέγκας

5. Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου

4. South Beach, Φλόριντα

3. Walt Disney World, Φλόριντα

2. Πύργος Άιφελ

1. Disneyland, ΚαλιφόρνιαSpread the love