Spread the love


Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει μια λίστα με τα 11 πιο αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά, ιδανικά για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές για να ηρεμήσουν.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει μια λίστα με τα 11 πιο αραιοκατοικημένα ελληνικά νησιά, ιδανικά για όσους θέλουν να κάνουν διακοπές για να ηρεμήσουν.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, δεν ενδείκνυται μόνο για διακοπές στους καθιερωμένους προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη, αλλά και για απομόνωση και ηρεμία, μακριά από την πολυκοσμία των τουριστικών περιοχών.

Δείτε τη λίστα αναλυτικά:

1. Καστελλόριζο

ελληνικά νησιά
Το Καστελλόριζο βρίσκεται 800 μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. Το κτίριο που ενέπνευσε το όνομα του νησιού είναι ένα κάστρο που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Στο λιμάνι, που διαφέρει από τα λευκά σπίτια που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα ελληνικά νησιά, βρίσκονται πολλές βίλλες σε ποικιλία χρωματισμών. Στο νησί ξεχωρίζει η μπλε σπηλιά στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, που διαθέτει ζωηρό μπλε φωτισμό στο εσωτερικό της, ως αποτέλεσμα ενός μοναδικού φυσικού φαινομένου.

2. Χάλκη

ελληνικά νησιά

Δυτικά της Ρόδου, βρίσκεται ένα νησί που είναι δημοφιλές στους εξερευνητές. Όμως ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται σε λιγότερους από 500 κατοίκους. Η αρχιτεκτονική ιταλικού στυλ στο λιμάνι συμπληρώνεται με τον εμβληματικό ψηλό πύργο με το ρολόι, που είναι ο υψηλότερος στα Δωδεκάνησα.

3. Ψαρά

ελληνικά νησιά

Όταν οι Τούρκοι εισέβαλλαν στο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους του δραπέτευσαν με μικρές βάρκες. Οι υπόλοιποι προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν. Η ονομασία του απομακρυσμένου νησιού σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά. Προσελκύει λίγους μόνο επισκέπτες από τη γειτονική Χίο, κι έτσι οι παραλίες του νησιού, Κατσούνι, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέτα, Λάκκα και Λήμνος, είναι πάντα ήσυχες.

4. Κουφονήσια

ελληνικά νησιά

Τεχνικά, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Όμως το δεύτερο είναι ακατοίκητο. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική συντάκτρια της Telegraph, Jane Foster, το Άνω Κουφονήσι διαθέτει “κατάλευκες κυκλαδίτικες κατοικίες” και μια “μικρή, ζωντανή κοινότητα”, που μέχρι το 1980 ζούσε χωρίς παροχή ηλεκτρισμού. Η καλύτερη παραλία του νησιού είναι η παραλία Πορί.

5. Σίκινος

ελληνικά νησιά

Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες γωνιές των Κυκλάδων, ενώ καϊκια μεταφέρουν τους επισκέπτες από το παραθαλάσσιο χωριό Αλοπρόνοια προς απομακρυσμένες παραλίες. Στο Κάστρο, έναν οχυρωμένο οικισμό του 15ου αιώνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.

6. Ανάφη

ελληνικά νησιά

Ο μόνος οικισμός του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων, με θέα στη θάλασσα. Το νησί καλύπτει ηφαιστειακό έδαφος που προέρχεται από τις εκρήξεις στη γειτονική Σαντορίνη. Προτείνεται το μονοπάτι προς την Καλαμιώτισσα, ένα μοναστήρι στα νοτιοανατολικά του νησιού.

7. Σχοινούσα

ελληνικά νησιά

Όπως η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια που βρίσκονται κοντά στη Νάξο, έτσι και η Σχοινούσα, είναι ένας τυπικός ελληνικός συνδυασμός ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών. Ο Αλμυρός προσφέρεται για οικογένειες και το Αυλάκι του Παπά για πιο απομονωμένη εμπειρία.

8. Αγαθονήσι

ελληνικά νησιά

Είναι το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου. Το όνομά του σημαίνει “παρθένο νησί” και προσελκύει όσους αναζητούν απομόνωση και λάτρεις της ιστορίας, καθώς διαθέτει παραλίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση από το δρόμο. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι βολτσαλωτές.

9. Δονούσα

ελληνικά νησιά

Πιστεύεται ότι ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικρό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την πριγκίπισσα που αγαπούσε. Η τουριστική επιτροπή του νησιού χρησιμοποιεί το μύθο αυτό για να προωθήσει την περιοχή ως ρομαντικό προορισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι οποιοσδήποτε αναζητά γαλήνη και ηρεμία θα μείνει ικανοποιημένος από τη διαμονή του στο νησί. Στην παραλία Κέδρος υπάρχει ένα ναυάγιο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ όσοι αναζητούν σκιά θα πρέπει να κατευθυνθούν στο Λιβάδι.

10. Ηρακλειά

ελληνικά νησιά

Το καλύτερο σκηνικό των νότιων Κυκλάδων. Το νησί δεν έχει πολλές υποδομές αλλά διαθέτει όμορφες παραλίες, ανάμεσα στις οποίες και το Λιβάδι. Υπάρχουν 7 μονοπάτια για πεζοπορία.

11. Μαράθι

ελληνικά νησιά

Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στους Λειψούς και τους Αρκιούς στα Δωδεκάνησα, διαθέτει μια παραλία, δεν έχει δρόμους ούτε αυτοκίνητα. Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που πρωτοήρθαν στο νησί το 1977. Εγκατέστησε παροχή νερού και ηλεκτρισμού και πλέον καλωσορίζει επισκέπτες στο ξενοδοχείο και την ταβέρνα της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν στο νησί κατοικούν 12 κάτοικοι. Το χειμώνα, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι τρεις.

Δείτε και άλλα θέματα με ελληνικά νησιά στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ)Spread the love