Στην Ελλάδα υπάρχουν λύσεις και για όλα τα είδη των ταξιδιωτών και η Telegraph επέλεξε 12 ελληνικά νησιά που έχουν λιγοστούς κατοίκους, αλλά άφθονη ομορφιά.
Στη χώρα μας αναμένεται να ταξιδέψουν εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά πέρα από τα πολυσύχναστα και πιο δημοφιλή μέρη υπάρχουν φυσικά και νησιά που είναι ιδανικά για όσους θέλουν να αποφύγουν τα πλήθη. Στην Ελλάδα υπάρχουν λύσεις και για όλα τα είδη των ταξιδιωτών και η Telegraph επέλεξε 12 ελληνικά νησιά που έχουν λιγοστούς κατοίκους, αλλά άφθονη ομορφιά.
“Με ένα ταξίδι σε αυτά τα μικροσκοπικά νησιά, ανάμεσα σε εκείνα της Μεσογείου με τους λιγότερους κατοίκους, όπου οι μετακινήσεις μπορεί να γίνονται με ένα γαϊδούρι αντί για ταξί, θα αποφύγετε τα πλήθη» αναφέρεται στο άρθρο.
Δείτε ποια είναι τα 12 νησιά:
1.Φολέγανδρος (765)
Η Φολέγανδρος είναι από τα νησιά που σε εντυπωσιάζουν ακόμα κι από τις φωτογραφίες. Τοπίο τόσο άγριο, όσο και γοητευτικό, με μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες Χώρες του Αιγαίου, με μεσαιωνικά στοιχεία και μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Η ομορφιά της είναι τόσο ξεχωριστή που δύσκολα συγκρίνεται με αυτή των άλλων νησιών. Πρέπει απλά να πας για να την αντικρίσεις μόνος σου… Για να μη χάσεις τις ομορφότερες εμπειρίες που έχει να σου προσφέρει η Φολέγανδρος.
2.Καστελλόριζο (492)
Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας είναι ένα νησί για λίγους. Παραλίες δεν έχει, μόνο βαθιά και καθαρά νερά για βουτιές. H Μεγίστη πήρε το όνομα Καστελόριζο εξαιτίας των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο.
Παρότι ανήκει στην άγονη γραμμή, διατηρεί κάτι από τον κοσμοπολιτισμό που του κληροδότησαν οι Ιταλοί που το «ανακάλυψαν» στα ’70s, αγόρασαν σπίτια εδώ κι έρχονται και ξανάρχονται.
Όχι άδικα, αφού όλος ο οικισμός είναι διατηρητέος και τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που στεφανώνουν το φυσικό λιμάνι μοιάζουν με σκηνικό, καθώς αντανακλούν πάνω στα διάφανα πράσινα νερά. Είναι ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια, για όσους αποζητούν την απόλυτη χαλάρωση και για εκείνους που θέλουν να ξεχάσουν τον ήχο των αυτοκινήτων!
Ο μοναδικός δρόμος, εξάλλου, συνδέει το λιμάνι ( όπου βρίσκεται και ο οικισμός ) με το αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε εδώ: υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο, αλλά καλό θα είναι να κάνετε νωρίς κράτηση. Αρχικά μπορεί να σας φανεί αδύνατο να περάσετε πάνω από δύο ημέρες στο νησί, αλλά όταν μπείτε στο ρυθμό του ο χρόνος περνά πολύ ευχάριστα.
Με βόλτες στον κουκλίστικο μόλο ( Κορδόνι ), ρεμβάζοντας με θέα στα αναστυλωμένα σπίτια, με ψαρομεζέδες στις λίγες ταβέρνες αλλά και μικρές εκδρομές. Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στη Ρω κι επίσκεψη και μπάνιο στο Γαλάζιο Σπήλαιο, ή περάσετε με καΐκι στο Κας της Τουρκίας για να επισκεφτείτε τη βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο και τους Λυκιακούς Τάφους.
3.Χάλκη (478)
Η Χάλκη, αυτός ο τόπος «ο μικρός, ο μέγας» κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Θα το αντιληφθείτε μόλις αντικρύσετε το πανέμορφο λιμάνι και μοναδικό οικισμό του νησιού, το Νημποριό. Η απουσία οχημάτων, η ηρεμία που αποπνέει αυτό το μικρό νησάκι, η ρομαντική ατμόσφαιρα υποβάλλει τον επισκέπτη.
Όλα κινούνται με χαλαρούς ανθρώπινους ρυθμούς. Θα χαρείτε βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε αρχοντικά και αναπαλαιωμένα σπίτια με χρώματα βγαλμένα λες από την παλέτα ζωγράφου, βουτιές στα διάφανα νερά, στιγμές ανάπαυλας με ουζάκι και ταβλάκι, πανηγύρια με παραδοσιακό άρωμα. Και οι ντόπιοι, άνθρωποι που διακρίνονται για τη φιλικότητα και την έμφυτη ευγένειά τους, σεβάστηκαν τον τόπο τους και αντιστάθηκαν στον άναρχο τουρισμό.
4.Ψαρά (448)
Τα Ψαρά είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βορειοδυτικά της νήσου Χίου, έδρα του ομώνυμου δήμου, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχει έκταση 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών του υπολογίζεται στα 45 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του νησιού, κατά την απογραφή του 2011, ήταν 446 κάτοικοι. Τα Ψαρά είναι γνωστά κυρίως από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν το 1824, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων.
5.Κουφονήσια (399)
Στα Κουφονήσια οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαφέρουν από τις γνωστές θεωρίες.
Δεν χρειάζεστε ρολόι. Αν το έχετε μαζί σας τοποθετήστε το βαθιά μέσα στην βαλίτσα σας.
Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν τα μάτια σας αναζητήσουν το τοπίο.
Θα φάτε όταν η γεύση ζητήσει ικανοποίηση.
Θα πιείτε όταν το πνεύμα είναι ικανοποιημένο.
Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ρούχα. Φορέστε κάτι πρόχειρο, είναι αρκετό για την αίσθηση της ελευθερίας.
Περπατήστε κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού συνοδεία αστεριών, συναντώντας βλέμματα ευχαριστημένα.
Κυρίως δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητό σας. Επιτέλους δεν θα οδηγήσετε για τις ημέρες της παραμονής σας στο νησί. Αν το έχετε μαζί σας απλά θα το παρκάρετε στον χώρο της διαμονής σας. Θα συμφωνήσετε σίγουρα ότι είναι πιο ευχάριστος ο ήχος του κύματος και το τραγούδι των πουλιών από το συριστικό κορνάρισμα ή το μούγκρισμα των αυτοκινήτων.
Ότι αναζητήσετε είναι δίπλα σας ή κοντά σας. Θα μετακινηθείτε ευχάριστα περπατώντας ή με ένα ποδήλατο στο πλάι της θαλάσσης ή στην πλάτη της θαλάσσης με την λάντζα του νησιού ή του δικού σας θαλάσσιου σκάφους.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ότι χρειαστείτε.
Εκεί δεν υπάρχει μόνος, όλοι και όλα γίνονται ένα δεμένο σύνολο.
Θα χαλαρώσετε, θα ξαπλώσετε στην απαλή άμμο, θα κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού, θα ξεχάσετε τα ‘πρέπει’, θα αγαπήσετε τα ‘θέλω’ σας, θα ξεχάσετε την τεχνική προσομοίωση της ζωής στις πόλεις, θα νοιώσετε τον ήλιο να σας αγκαλιάζει, το βράδυ θα σας συντροφεύουν αμέτρητα αστέρια, το φεγγάρι θα φωτίζει τις σκέψεις σας…
6.Σίκινος (233)
Καρφωμένη ανάμεσα στις τουριστικές συμπληγάδες της Ίου και της Φολεγάνδρου, η μικρούλα Σίκινος των ούτε 300 κατοίκων συμπυκνώνει στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα που της αναλογούν γοητεία άγονη και ισχυρή.
Την αισθάνεσαι με το που κατεβαίνεις από το καράβι στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας και λίγα μέτρα πιο πέρα ο κόσμος συνεχίζει να κολυμπά ανενόχλητος. Την συνειδητοποιείς όταν έχεις διατρέξει και τα ούτε 15 χιλιόμετρα οδικού δικτύου του νησιού. Αρκεί να θέλεις βέβαια.
Γιατί αυτή η τόσο παρθένα όσο και αυθεντική κυκλαδίτικη λιτότητα, ασφαλώς και δεν είναι για όλους. Ξέρω κόσμο που έφυγε στη… μισή μέρα όπως και κόσμο που ήρθε για μία και κάθισε δεκαπέντε.
Αν το ζητούμενο των διακοπών για εσάς είναι η πληθώρα επιλογών, οι εναλλαγές και η κοσμικότητα θα πρέπει μάλλον να κοιτάξετε αλλού.
Αν πάλι «κάνω διακοπές» σημαίνει για εσάς τα αφήνω όλα πίσω, κάθομαι με τις ώρες σε ανοργάνωτες παραλίες, διαβάζω το βιβλίο μου, εξερευνώ παμπάλαια μονοπάτια, συνεχίζω, ει δυνατόν με το μαγιό, στα λιγοστά ταβερνάκια της Χώρας και κλείνω με παρεϊστικα ξενύχτια, ρακές και ρακόμελα τότε στη Σίκινο θα βρείτε το λιμάνι σας.
7.Ανάφη (271)
Αναδύθηκε, λένε, μέσα από τα αγριεμένα κύματα από το θεό Απόλλωνα και αποτέλεσε καταφύγιο των θαλασσοδαρμένων Αργοναυτών. Σήμερα, η μουσικογέννητη Ανάφη αποτελεί το καταφύγιο των λιγοστών κατοίκων της και όσων επισκεπτών αναζητούν τη γνήσια επαφή με τη φύση -που θα την ανιχνεύσουν με τη ματιά και τη διάθεση του περιηγητή- και αυτών που επιθυμούν στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής.
Παρθένες παραλίες, μονοπάτια για πεζοπορία, περήφανα υψώματα, ξωκκλήσια και κτίσματα-πρότυπα λαϊκής μαστορικής τέχνης και ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, θα σας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις σε αυτόν τον τόπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν έναν απλό τρόπο ζωής συνταιριάζοντας αρμονικά την παράδοση με το σήμερα.
Γιατί η Ανάφη, ταπεινή και αθόρυβη, ξεδιπλώνει τις ομορφιές της δίπλα στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, με την πεποίθηση ότι όταν τη γνωρίσετε, θα γίνετε λάτρεις της και στο εξής θα ψάχνετε τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά ή Σαντορίνη σε κάθε ευκαιρία για λίγες στιγμές πνευματικής και ψυχικής κάθαρσης στα μέρη της.
8.Σχοινούσα (256)
Η Σχοινούσα είναι ένα νησί με μια ενδιαφέρουσα ιστορία και μια βραχώδη ομορφιά που τα ανακαλύπτει ο επισκέπτης περπατώντας στα μονοπάτια σε διαφορά σημεία και οικισμούς του νησιού. Οι χωματόδρομοι…
Η ακτογραμμή του μικρού αυτού νησιού που έχει περίπου κυκλικό σχήμα είναι 8,14 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές παραλίες και όρμοι που μπορείτε να απολαύσετε και να ανακαλύψετε!
9.Αγαθονήσι (185)
Επισκεφθείτε το Αγαθονήσι για να απολαύσετε την θάλασσα, το γαλήνιο περιβάλλον αλλά και για να ζήσετε από κοντά την αυθεντική Ελληνική νησιώτικη ζωή. Η ήσυχη ζωή του νησιού, η φιλοξενία των κατοίκων, η καθαρότητα των παραλιών και οι πολλές φυσικές ομορφιές ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Τα φρέσκα ψάρια, η νόστιμη φάβα (φλισκουκούδι) και το ντόπιο κρασί αξίζει κανείς να τα δοκιμάσει στις γραφικές, δίπλα στο κύμα, ταβερνούλες.
Το Αγαθονήσι είναι σήμερα αυτόνομη κοινότητα με 150 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, το ψάρεμα, τις ιχθυοκαλλιέργειες και υποτυπώδως με την γεωργία.
Επισκεφθείτε το νησί το Πάσχα για να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γεμιστό με ρύζι αρνάκι, και φροντίστε να βρεθείτε εκεί στις 23 Αυγούστου για να χορέψετε και να γλεντήσετε με τους ντόπιους στο πανηγύρι της Παναγίας.
Στο Αγαθονήσι μπορεί να πάει κανείς εύκολα καθώς έχει καθημερινή επικοινωνία το καλοκαίρι με Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σάμο και Χίο.
Το Αγαθονήσι αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον Αγ. Γεώργιο, που είναι και το λιμάνι, το Μεγάλο και το Μικρό χωριό. Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότεροςοικισμός του νησιού, αθέατος από τη θάλασσα για να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές.
Αρχιτεκτονική ιδιατερότητα του είναι ο πέτρινος τοίχος γύρω από τα σπίτια με μεγάλες πόρτες-εισόδους στον οικισμό. Οι άλλοι δύο οικισμοί, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος αριθμούν μόλις 15 κατοίκους ο καθένας.
Το Αγαθονήσι μαζί με τα γειτονικά νησιά, εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών. Γύρω από το νησί κρύβονται πέντε σπήλαια, που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγια από την απειλή των πειρατών.
10.Δονούσα (167)
Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13 τ. χλμ, το έδαφος είναι πετρώδες και σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι μικρές αμμουδιές του νησιού.
Η Δονούσα έχει 160 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία και τελευταία με τον τουρισμό. Αποτελείται από τους εξής οικισμούς:
Τον Σταυρό, ή Κάμπο όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι ο οποίος είναι το μεγαλύτερο χωριό και το λιμάνι του νησιού. Γραφικός οικισμός με αυθεντική κυκλαδίτικη ταυτότητα που γοητεύει τον επισκέπτη ο Σταυρός βρίσκεται κτισμένος στονοτιοδυτικό άκρο του νησιού σε έναν απάνεμο κόλπο.
Στην ανατολική πλευρά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού, στο οποίο ο οικισμός χρωστά και την ονομασία του. Οι υπόλοιποι οικισμοί, Μερσίνη, Χαραυγή και Καλοταριτίσσα, προσφέρονται για περιπάτους και ξεχωρίζουν για τη γραφικότητά τους.
11.Ηρακλειά (141)
Η Ηρακλειά είναι το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων με επιφάνεια 18,078 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται στα νότια της Νάξου και απέχει 18 ναυτικά μίλια από τη Χώρα της Νάξου (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά διαδρομής με το πλοίο της γραμμής) και 2,5 ναυτικά μίλια από τα νότια ακρωτήρια Γαϊτάνι και Κατωμέρι της Νάξου. Η Ηρακλειά έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: τη Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού.
Η Ηρακλειά προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό.
Το λιμάνι διαθέτει πόσιμο νερό για την εξυπηρέτηση των επιβατών των σκαφών που το προσεγγίζουν. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο. Στην Ηρακλειά δεν υπάρχει σταθμός βενζίνης ούτε τραπεζική εξυπηρέτηση.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και το νησί φημίζεται για τα νόστιμα παραδοσιακά του τυριά, τα κρέατα (κατσίκι, αρνί και χοιρινό), τη φάβα και το θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας. Τους θερινούς μήνες αρκετοί κάτοικοι της Ηρακλειάς ασχολούνται με τον τουρισμό.
12.Μαράθι (5)
Το Μαράθι (ή Μάραθος) είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Το νησί αν και μικρό, με έκταση μόλις 355 στρέμματα και με συνολική ακτογραμμή περίπου 4 χιλιόμετρα, είναι κατοικημένο και διαθέτει έναν μικρό οικισμό.
Την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργούν στο Μαράθι, δύο ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια και το νησί αυτό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είτε προσεγγίζουν το νησί με πλοιάρια από την Πάτμο είτε με τα ιδιωτικά τους σκάφη.
Προσφέρει μία πολύ όμορφη παραλία, όπου ο εκάστοτε επισκέπτης πέραν από το πεντακάθαρα νερά, μπορεί να απολαύσει φρέσκες θαλασσινές γαστρονομικές απολαύσεις και απέραντη ηρεμία, μακριά από τους ενοχλητικούς θορύβους και φώτα των πόλεων.
Οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει το Μαράθι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και με ημερήσιες εκδρομές που ξεκινούν με καραβάκια από το λιμάνι της Πάτμου, Σκάλα, κάθε πρωί.
Δείτε και άλλα θέματα με ελληνικά νησιά στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ-VIDEO)