Κέρδισαν την πρώτη θέση σε μαθητικό διαγωνισμό και βάζουν πλώρη για τον πανευρωπαϊκό
Την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «Cansat in Greece» κέρδισαν 11 μαθητές από τα Ιωάννινα.
Η ομάδα «Zephyrus II» με τη βοήθεια των καθηγητών Νίκου Μαρέτα και Γιώργου Σκαργιώτη, κατάφερε να δημιουργήσει έναν δορυφόρο σε μέγεθος αναψυκτικού που έχει όμως, υψηλές τεχνολογικές δυνατότητες.
Παρά το γεγονός ότι ο δορυφόρος έχει διαστάσεις μόλις 66Χ115 χιλιοστά και ζυγίζει 320 γραμμάρια,δέχεται επιταχύνσεις έως και 35G, ενώ είναι ικανός να μετρά επιστημονικά δεδομένα, στέλνοντάς τα στο έδαφος για ανάλυση.
- Διαθέτει πτέρυγα πλαγιάς (αλεξίπτωτο πλαγιάς)
- Αυτόματο μηχανισμό που υπολογίζει πού βρίσκεται, πού θέλει να πάει και πώς να στρίψει για να πάει εκεί (αυτόνομο χωρίς να το ελέγχει κανείς από κάτω)
- Είναι διαμερισματοποιημένο (μπορείς να κουμπώσεις και να ξεκουμπώσεις διαφορετική αποστολή μπροστά)
- Μπορεί να δεχτεί εντολές (να αλλάξουν οι παράμετροι πτήσεις από το έδαφος)
- Πραγματοποιεί σειρά από επιστημονικές μετρήσεις (πίεση, θερμοκρασία, ωυγρασία, μαγνητικά πεδία, κατεύθυνση, επιταχύνσεις, οργανικό άνθρακα στην ατμόσφαιρα, διοξείδιο του άνθρακα, υπεριώδη ακτινοβολία κ.α).
«Είναι μια προσομοίωση βολίδας που ενδεχομένως να στελνόταν σε έναν άλλο πλανήτη για να κάνει ανίχνευση»εξηγεί στο star.gr o Nίκος Μαρέτας.
«Πελαγώσαμε και εμείς ως καθηγητές και οι μαθητές. Δεν ήταν τεχνικά εύκολο. Μαθαίναμε, όπως οι μαθητές. Πολλά πράγματα τα έμαθαν οι μαθητές σε εμάς. Κάναμε ομαδική έρευνα. Είναι τέτοιο το επίπεδο που το ότι είσαι καθηγητής δε σημαίνει και πολλά πράγματα, πέρα από το ότι μπορείς να οργανώσεις το επιστημονικό υπόβαθρο και να καλύψεις κάποια άλλα πράγματα» παραδέχεται ο ένας από τους δυο καθηγητές της ομάδας «Zephyrus II».
«Η μεγάλη δυσκολία ήταν το μέγεθος και το βάρος του. Δε μπορείς να ξεφύγεις. Μετράγαμε και το γραμμάριο»εξηγεί ο κος Μαρέτας.
Ο μικροσκοπικός διαστημικός δορυφόρος θα παρουσιαστεί και σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τον Ιούνιο στην Πορτογαλία. Εκεί η ομάδα «Zephyrus II» θα διαγωνιστεί με ομάδες μαθητών από άλλες 17 χώρες.
Πώς θα γίνει η εκτόξευση:
Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί, είτε με πύραυλο, είτε με drone από το χιλιόμετρο, δηλαδή θα ανέβει στο χιλιόμετρο με μηχανισμό των διοργανωτών και θα αφεθεί να πέσει από το 1 χιλιόμετρο με αλεξίπτωτο.
«Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποια διάκριση, αν και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται σε διαγωνισμό τέτοιου επιπέδου. Έχουμε κάνει δικές μας δοκιμές με drone στα 160 μέτρα. Το έχουμε τεστάρει μέχρι τα 35G» προσθέτει στο star.gr ο Κώστας Λόλος, μαθητής και αρχιηλεκτρονικός στην ομάδα «Zephyrus II».
ΙΝFO
- Ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής «Cansat in Greece» ξεκίνησε το 2010 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Στην Ελλάδα τον έφερε πέρυσι μια αστική ΜΚΟ η Space Innovation.
- Η ομάδα «Zephyrus ΙΙ» είχε λάβει μέρος και πέρυσι κατακτώντας την 3η θέση. Αποτελείται από 9 μαθητές από το το 7ο Λύκειο Ιωαννίνων, μια μαθήτρια από τη Ζωσιμαία Σχολή και ένας μαθητής από το 9ο ΓΕΛ. Ιωαννίνων.
- Το κόστος κατασκευής του μικροσκοπικού δορυφόρου ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ. Καλύφθηκε με τη βοήθεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου. Βοήθεια σε άλλους τομείς, προσέφεραν τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών.
- Για την κατασκευή του χρειάστηκαν περίπου 2 εβδομάδες με 4 ώρες καθημερινής δουλειάς και πολλές περισσότερες ώρες επιστημονικής έρευνας.
Πηγή Star.gr