Πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη συνέχεια «ελάφρυνση» του χρέους, βλέπει η Morgan Stanley, ως το πιο πιθανό σενάριο για την ελληνική Οικονομία.
Αμέσως μετά οι θετικές εξελίξεις ανοίγουν πολλούς δρόμους, που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ρευστότητα και την απομάκρυνση της αβεβαιότητας από την αγορά.
Συγκεκριμένα, μετά τη σταθερότητα που θα επαναφέρει η έξοδος από τον φθοροποιό κύκλο της συνεχούμενης διαπραγμάτευσης, η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει «άνοιγμα» για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και άρση των εμποδίων για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που χτίζοντας τη σταθερότητα θα φέρουν την άρση των τραπεζικών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και θα οδηγήσουν σταδιακά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Στη νέα έκθεσή της «ανεβάζει», τόσο τους ελληνικούς τίτλους, όσο και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.
Αν και υπάρχει η παραδοχή ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και ρευστότητας που θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την Οικονομία, ίσως η σοβαρότητα της κατάστασης και του αυξημένου πολιτικού κινδύνου για την Ευρώπη να κάνει και τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Ο χρηματοπιστωτικός οίκος, τονίζει στην έκθεσή του ότι η θετική αξιολόγηση είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, το οποίο θα φέρει και την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω επιμήκυνσης των πληρωμών και της περιόδου χάριτος που υπάρχει μέχρι το 2022. Κάτι τέτοιο θα έκανε το χρέος πιο διατηρήσιμο από την ελληνική πλευρά ενώ, θα βάλει μπροστά και τον μηχανισμό της ΕΚΤ, ώστε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής, κάτι που θα σήμαινε μία σημαντική «ένεση» ρευστότητας για την ελληνική Οικονομία.
Η ευνοϊκή σύνθεση του ελληνικού χρέους στηρίζει την εκτίμηση αυτή, τονίζουν οι Αμερικανοί και όταν ανοίξει η πύλη της ευρωπαϊκής ρευστότητας, τότε οι τίτλοι ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να ανέβουν προς τα 81 σεντς. Με την προηγούμενη εμπειρία από την Κύπρο σαν οδηγό φαίνεται ότι οι αγορές έχουν την τάση να προεξοφλούν τέτοιες εξελίξεις και η εικόνα να αλλάζει ταχύτατα στην αγορά.