Στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον εξετάζεται ως πιθανός αντιπρόεδρος ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμς Σταυρίδης, ναύαρχος τεσσάρων αστέρων εν αποστρατεία, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως 16ος ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι «New York Times», άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην Χίλαρι Κλίντον, δήλωσαν στους «ΝΥΤ» ότι η πρώην Υπουργός Εξωτερικών πάντα επιθυμούσε να έχει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία στη λίστα με τους πιθανούς αντιπροέδρους και ο κ. Σταυρίδης, πλέον κοσμήτορας της Σχολής Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο του Ταφτς, θα ταίριαζε απόλυτα σε μια τέτοια επιλογή.
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή -στο Αφγανιστάν, την Λιβύη και τη Συρία- καθώς και στα Βαλκάνια και την Αφρική.
Η εκστρατεία της κ. Κλίντον αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία της νεοϋορκέζικης εφημερίδας και ο κ. Σταυρίδης αρνήθηκε να μιλήσει επίσης.
Το 2012, είχε διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο κ. Σταυρίδης είχε παρατύπως χρησιμοποιήσει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να πετάξει με την σύζυγό του σε ένα «κλειστό» πάρτι οινοποιών στο Μπουργκουντί της Γαλλίας.
Αργότερα απαλλάχθηκε του παραπτώματος, μετά από μια μακρά έρευνα του Πενταγώνου αναφορικά με τα ταξίδια και τα έξοδά του, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών που έκανε με την σύζυγό του, την κόρη και την μητέρα του.
Η έκθεση του γενικού επιθεωρητή του Πενταγώνου τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε αποτύχει να ασκήσει επαρκή εποπτεία επί των μελών του προσωπικού, και είχε κάνει πολλά λάθη στην τήρηση βιβλίων.
Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» ο Ελληνοαμερικανός Δημήτριος (Τζέιμς) Σταυρίδης, έχει διοριστεί από το 2013 κοσμήτορας της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, την γνωστή Σχολή Νομικής και Διπλωματίας, της οποίας ο κ. Σταυρίδης τυγχάνει απόφοιτός της, αφού έλαβε τα πτυχία μάστερ και διδακτορικό από αυτή.
Υπήρξε και επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης (Πτέρυγας) των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη Ντόραλ της Φλόριδας. Είναι γνωστό πως συνδυάζει τη στρατιωτική και τη διπλωματική ικανότητα για να επιτυγχάνει στρατηγικούς στόχους.
Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1955 στη Φλόριδα, από Ελληνοαμερικανούς γονείς και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης, αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών, υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ των ετών 1962 και 1964.
Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. Με την σύζυγό του ήταν παιδικοί φίλοι και βρέθηκαν μαζί στην Αθήνα, όπου υπηρετούσαν οι γονείς τους.
Ο κ. Σταυρίδης, ο οποίος ομιλεί Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά, είχε δηλώσει σε ομιλία του στο παρελθόν ότι «προέρχομαι από ελληνοαμερικανική οικογένεια. Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια Ελληνικά… τα δικά μου Ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου».
Συνεργάτες του λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Είναι εγγονός Ελληνα μετανάστη, ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ενώ έχει ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του.
Στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού», έγραψε ανάμεσα στα άλλα «η Ελλάδα – αχ, η Ελλάδα. Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Ελληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».
Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο – Διεθνείς Σχέσεις – την ίδια χρονιά το 1984 και από το ίδιο πανεπιστήμιο Ταφτς και συγκεκριμένα τη Σχολή Διπλωματίας με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ενώ νωρίτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές όπως στις περιοχές της Βοσνίας, της Αϊτής, του Ιράκ.
Μία ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο το 1993 του έχει τυπωθεί στη μνήμη και την περιγράφει στο βιβλίο του ως εξής:
«Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Έλληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».
Σε άλλο σημείο έγραψε πως «τώρα, σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο εγγονός του, που μιλάει ελάχιστα Ελληνικά, επιστρέφει ως επικεφαλής ενός αντιτορπιλικού στην ίδια πόλη -τη Σμύρνη, την οποία σήμερα τη λένε Ιζμίρ- από όπου εκείνος απέπλευσε ως πρόσφυγας πριν από τόσα χρόνια».
Από το ekirikas.com