Spread the love


Πασίγνωστος Αμερικανός παρουσιαστής έβγαλε τραγούδι για το πιτόγυρο, αφού το σουβλάκι έχει ήδη κατακτήσει και την αμερικανική αγορά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη επιτυχία

 Έτσι λοιπόν, ο παρουσιαστής του πασίγνωστου «The Tonight Show», Τζίμι Φάλον πήρε τον καλεσμένο του και άρχισαν να λένε ένα ξεκαρδιστικό τραγούδι αφιερωμένο στον γύρο.

Δείτε τον Τζίμι Φάλον στο Facebook, το Twitter και το Instagram

Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ότι ο καλεσμένος του Φάλον,  Luke Bryan (Λουκ Μπράιαν), δεν μπορούσε ή μάλλον δεν ήξερε πως προφέρεται η λέξη «γύρος».

Δείτε τον Λουκ Μπράιαν στο Facebook, το Twitter και το Instagram

Στο «I Don’t Know How to Pronounce Gyro» αφηγούνται το πρόβλημα που έχουν μικρά παιδιά να πουν τη δύσκολη γι΄αυτά λέξη.

Δείτε το βίντεο από το προφίλ της εκπομπής στο facebook

Luke Bryan ft. Jimmy Fallon: "I Don't Know How to Pronounce Gy…

The official music video for Luke Bryan and Jimmy Fallon's song "I Don't Know How to Pronounce Gyro."

Δημοσιεύτηκε από The Tonight Show Starring Jimmy Fallon στις Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Πληροφορίες για το σουβλάκι και τον γύρο

Το σουβλάκι-καλαμάκι είναι χαρακτηριστικό ελληνικό έδεσμα από ψημένα κομμάτια κρέατος, το οποίο είναι ονομαστό σε όλο τον κόσμο και σερβίρεται κυρίως σε ειδικά καταστήματα (σουβλατζίδικα).

Είναι επίσης και ένας τύπος γρήγορου φαγητού που συναντάται σε υπαίθριες εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Στα ελληνικά πανηγύρια, σχεδόν πάντα συναντώνται πρόχειρες ψησταριές που πουλούν σουβλάκια-καλαμάκια με ψωμί.

Η συνταγή είναι γνωστή από την ελληνική αρχαιότητα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές, ότι ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλαδή στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν κάνδαυλος και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι.

Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί (Αθήναιος, Δειπνοσοφιστές, 12, 516d).

Το σουβλάκι από εντόσθια αναφέρεται σε ρωμαϊκά κείμενα του 1ου αιώνα μ.Χ. αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, μικροπωλητές πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά, και σουβλάκι με πίτα. Η λέξη «σουβλάκι» προέρχεται από τη σούβλα που με τη σειρά της προέρχεται από το Λατινικό Subulus.

Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου. Τον νοστιμότερο γύρο τον κάνει κρέας από το λαιμό του χοίρου. Ονομάζεται από την ελληνική γύρα ή αλλιώς περιστροφή που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.

Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά – όπως το γνωστό κεμπάπ – αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες – χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι – ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.

Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί.

Τα μικρομάγαζα που άνοιξαν το 1922-1923 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μετά τον πόλεμο εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι συνταγές του γύρου εξαπλώθηκαν με την μετανάστευση ως την Αμερική και την Αυστραλία.

Σήμερα, μεγάλες εταιρίες εστίασης, κάποια παραλλαγή γύρου στο μενού τους. Στη Γερμανία και τη Γαλλία το ντόνερ αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο έτοιμο φαγητό, ενώ και ο χοιρινός γύρος των Ελλήνων αποτελεί γνωστό φαγητό. Νέες γεύσεις προστέθηκαν, ενώ υπάρχουν πλέον και ο “πράσινος ή οικολογικός γύρος” και ο “παιδικός γύρος”.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πωλείται ακόμη και μέσω του διαδικτύου.



Spread the love