Spread the love


Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ιταλία η είδηση για τον χθεσινό βανδαλισμό έξω από σχολείο στο Παλέρμο της προτομής του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε -ενός από τους σημαιοφόρους του αγώνα κατά της μαφίας.

Ο Φαλκόνε έγινε σύμβολο μετά τη στυγερή δολοφονία του από την εγκληματική οργάνωση, στις 23 Μαΐου 1992.

Ο βανδαλισμός συνοδεύθηκε σχεδόν αμέσως μετά κι από δεύτερο, στην ίδια πόλη, σε άλλο σχολείο, με την πυρπόληση μίας αφίσας που απαθανάτιζε τον ίδιο δικαστή, που η δράση του κι ο τραγικός του θάνατος απετέλεσαν το σημείο καμπής για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη Σικελία.

Άγνωστοι ξεκόλλησαν το άγαλμα κι έσπασαν μετά το κεφάλι της προτομής του Φαλκόνε έξω από το Γενικό Λύκειο «Τζοβάνι Φαλκόνε» στο λαϊκό προάστιο Τζεν του Παλέρμο. Τον κορμό της προτομής κατόπιν τον χρησιμοποίησαν ως πολιορκητικό κριό για να θραύσουν την γυάλινη είσοδο του Λυκείου.

Ιταλία

Και το 2012 το ίδιο άγαλμα είχε βανδαλιστεί: άγνωστοι του είχαν ακρωτηριάσει τη μύτη.

Η διευθύντρια του Λυκείου Ντανιέλα Λο Βέρντε εξέφρασε τον «αποτροπιασμό της» ιδίως για ένα γεγονός «που προκαλεί πόνο». Η ίδια απέκλεισε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί «μία απλή εφηβική αταξία», καθώς οι δράστες παρότι έσπασαν την είσοδο δεν εισήλθαν στο εσωτερικό του σχολείου.

Λίγο αργότερα, το μίασμα της μνήμης του δικαστή-μάρτυρα (που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς 25 χρόνια μαζί με συνεργάτες του και τη σύζυγό του Φραντσέσκα Μορβίλο από τη μαφία την ώρα που διέσχιζε τον αυτοκινητόδρομο του Καπάτσι, όπου είχαν τοποθετηθεί 1.000 κιλά εκρηκτικών) συμπληρώθηκε με την καθαίρεση και πυρπόληση μίας αφίσας με τη φωτογραφία του έξω από το σχολικό συγκρότημα «Αλτσίντε Ντε Γκάσπαρι».

Η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Τζοβάνα Γκρανάτα δήλωσε απερίφραστα πως η τολμηρή απάντηση σε τούτη την αποτρόπαια πράξη θα είναι η αποκατάσταση της αφίσας.

Ιταλία

Μετά τη δημοσίευση του βανδαλισμού, η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε κι οι πολιτικοί κύκλοι εξέφρασαν αμέσως τον αποτροπιασμό τους.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι πως η πράξη αποτελεί μία ανησυχητική υπενθύμιση των κύκλων της σικελικής μαφίας πως εξακολουθούν να είναι δραστήριοι. Η ‘Κόζα Νόστρα’ φαίνεται τον τελευταίο καιρό πως ξανασηκώνει κεφάλι, μετά την αποφυλάκιση πολλών ‘αφεντικών’ της, με δολοφονίες κι απειλές σε δικαστές, δημοσιογράφους…

Το tweet του Πρωθυπουργού 

«Ο βανδαλισμός της μνήμης του Φαλκόνε είναι μία αξιοθρήνητη επίδειξη θρασυδειλίας», ανέφερε σε Twitter του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ιταλία

Η πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής κατά της μαφίας Ρόζι Μπίντι τόνισε από την πλευρά της: «25 χρόνια από τη σφαγή στο Καπάτσι η παλιανθρωπιά αυτή μας υπενθυμίζει πως στο Παλέρμο η μαφία αισθάνεται πως είναι ακόμη δυνατή. Σ’ αυτή τη μαφιόζικη επίδειξη θα πρέπει να αντιδράσουμε και να μην επιτρέψουμε στην αδιαφορία να ποδοπατήσει τη μνήμη της θυσίας του δικαστή Φαλκόνε».

«Τέτοιες πράξεις αποδεικνύουν πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε αυτόν τον τομέα, αλλά και πως βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου, που καταδεικνύει την νευρικότητα των αλαζονικών μαφιόζικων κύκλων, που δεν εννοούν να παραδοθούν στην αναπόφευκτη ήττα τους», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο.

Συγκινητική ήταν η αντίδραση της Μαρίας Φαλκόνε, αδελφής του αδικοχαμένου δικαστή:

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ και το άγαλμα θα ξαναστηθεί πιο ωραίο από πριν, αλλά ζητώ από τις αρχές δημόσιας ασφάλειας να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα ενός μνημείου συμβόλου της ίδιας μας της πόλης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, Il Fatto Quotidiano

 Spread the love