48ωρη παράταση πήρε το τελεσίγραφο με τα 13 σημεία που καλείται να αποδεχθεί το Κατάρ για να αρθεί ο εμπορικός αποκλεισμός, αφού η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έκαναν δεκτό το αίτημα του Κουβέιτ, που μεσολαβεί στην κρίση.
Σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δέχθηκαν να παραταθεί το τελεσίγραφο μετά την ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα στείλει σήμερα στον εμίρη του Κουβέιτ την απάντησή του στις απαιτήσεις τους — ανάμεσα στις οποίες είναι να ανασταλεί η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να κλείσει μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς και να υποβαθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ντόχα και το Ιράν.
Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι είπε ότι το εμιράτο απέρριψε το τελεσίγραφο, αλλά είναι έτοιμο να μετάσχει σε διάλογο υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Στις 23 Ιουνίου το Ριάντ και οι σύμμαχοί του, οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν την εξέλιξη της κατάστασης, έδωσαν προθεσμία 10 ημερών στο Κατάρ να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους.
Οι κυρώσεις που επεβλήθησαν προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου εμιράτο, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού του των 2,7 εκατομμυρίων με εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα η Τουρκία και το Ιράν άρχισαν να τροφοδοτούν το Κατάρ με τρόφιμα και άλλα αγαθά.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν κατηγορούν το Κατάρ ότι προσφέρει καταφύγιο σε πολιτικούς αντιφρονούντες από τις χώρες αυτές, όπως σε ισλαμιστές -μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που θεωρείται απειλή από τις μοναρχίες του Κόλπου- και τους παρέχει βήμα μέσω του δορυφορικού δικτύου Al Jazeera, που χρηματοδοτεί το κράτος του Κατάρ.
Οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις και τους εμπορικούς δεσμούς με το Κατάρ πριν από ένα μήνα κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία κι ότι είναι σύμμαχος του Ιράν, του περιφερειακού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορίες που απορρίπτει η Ντόχα. Πρόκειται για τη χειρότερη πολιτική κρίση μεταξύ χωρών του Κόλπουτ εδώ και δεκαετίες.
Τηλεφωνική διπλωματία από τον Ντόναλντ Τραμπ
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδόθηκε στην άσκηση τηλεφωνικής διπλωματίας εκφράζοντας «τις ανησυχίες του για την συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών », στις συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και της αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.
Μεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου
Σήμερα φθάνει στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας. Το απόγευμα θα μεταβεί στο Αμπού Ντάμπι για να συναντηθεί με τους ηγέτες των εμιράτων και αύριο θα έχει τετ-α-τετ με τον ομόλογό του του Κατάρ. Βέβαια στο Βερολίνο έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για επίσημη μεσολαβητική προσπάθεια. «Δεν είμαστε ούτε με την μία ούτε με την άλλη πλευρά. Αλλά η τεταμένη κατάσταση στον Κόλπο δεν αφορά μόνον τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και εμάς και τα συμφέροντά μας», είπε ο Γκάμπριελ πριν την αναχώρησή του. Ωστόσο, θα επιχειρήσει να συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης, ενώ την Τετάρτη θα πάει και στο Κουβέιτ, που μεσολαβεί στην κρίση.
«Υποστηρίζουμε τις μεσολαβητικές προσπάθειες του εμίρη του Κουβέιτ, γιατί αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων, ώστε να αναπτυχθούν εποικοδομητικές λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Γκάμπριελ.