Μέσα στους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες μάλλον θα γίνουμε μάρτυρες της γέννησης για ένα τεράστιο παγόβουνο που θα φτάνει σε μέγεθος την πολιτεία του Ντέλαγουέρ των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ολοκλήρωσαν τις πιο λεπτομερείς μετρήσεις του παγόβουνου που μπορεί να αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Larsen C ανά πάσα στιγμή. Μόλις 2,8 μίλια έχουν απομείνει για να συγκρατούν αυτό το κομμάτι πάγου ενώ η ρωγμή που το κόβει από την παγοκρηπίδα μεγάλωσε κατά 100 μίλια τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα όργανα που βρίσκονται επί των δορυφόρων CryoSat και Sentinel-1, το παγόβουνο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε η δορυφορική παρακολούθηση στην περιοχή αυτή.
Το παγόβουνο αναμένεται να είναι περίπου 6.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 2.500 τετραγωνικά μίλια) σε έκταση. Χρησιμοποιώντας ένα υψομετρητή ραντάρ πάνω στο δορυφόρο Cryosat, οι επιστήμονες μέτρησαν το ύψος της επιφάνειας πάγου, στοιχείο που χρησιμοποίησαν για να υπολογίσουν το πάχος και τον όγκο του. Ο Noel Gourmelen από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δήλωσε ότι το παγόβουνο είναι περίπου 190 μέτρα σε πάχος και περιέχει περίπου 1.155 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. “Υπολογίσαμε επίσης ότι το βάθος κάτω από τη στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να φθάσει τα 210 μέτρα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Gourmelen.
Αυτός ο πάγος θα ήταν αρκετός για να γεμίσει 462 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακού μεγέθους. Ωστόσο το ίδιο το παγόβουνο δεν είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς θεωρείται πως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη στάθμη των υδάτων. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι στην πραγματικότητα το τμήμα της παγοκρηπίδας που θα αφήσει εκτεθειμένο και η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει.
Αυτό το συγκεκριμένο παγόβουνο αναμένεται να απασχολήσει όλη την υφήλιο όταν πλέον αποκολληθεί εξαιτίας των τεράστιων διαστάσεών του και επειδή θα αποκοπεί από μια παγοκρηπίδα που έχει υποχωρήσει εν μέρει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ερευνητές λένε πως το μέγεθος αυτού του παγόβουνου είναι αξιοθαύμαστο, αλλά το γεγονός ότι ένα παγόβουνο γεννιέται από μια παγοκρηπίδα δεν είναι από μόνο του ασυνήθιστο φαινόμενο.
Όσο για το τι θα συμβεί στο παγόβουνο μόλις αποκολληθεί από τον Larsen C, αυτό είναι κάτι που δεν είναι απολύτως σαφές. Οι ερευνητές εκτιμούν πως δεν είναι τόσο πιθανό να διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια όπως έχει συμβεί με τα προηγούμενα τεράστια παγόβουνα. Αυτό συμβαίνει επειδή εν μέρει έχει παραμείνει άθικτο ως ένα κομμάτι ενώ αντέχει τις πιέσεις από τις αυξανόμενες ρωγμές στην παγοκρηπίδα τα τελευταία χρόνια.
«Ολόκληρο ή σε τεμάχια, τα ρεύματα των ωκεανών θα μπορούσαν να το μεταφέρουν στο βορρά, ακόμη και μέχρι τα νησιά των Φώκλαντ. Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τα πλοία στο Drake Passage », δήλωσε η Anna Hogg από το Πανεπιστήμιο του Leeds.
Ιστορικές καταγραφές αντίστοιχων περιπτώσεων υποδηλώνουν ότι πιθανότατα θα κατευθυνθεί βορειοανατολικά και ενδεχομένως να παρασυρθεί από το ρεύμα μέχρι το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, θα αλλάξει φυσικούς κύκλους προσθέτοντας κρύο, γλυκό νερό στον ωκεανό και θα είναι αρκετά μεγάλο, τουλάχιστον αρχικά, ώστε να αλλάξει τις περιφερειακές καιρικές συνθήκες.
Πηγή: lifo.gr