Τι χρoνιά έχουμε τώρα; Όσοι έχουν δει τη σειρά Dark θα πήγε το μυαλό τους κάπου αλλού, αλλά εδώ δεν αναφερόμαστε σε κάποιο ταξίδι στον χρόνο. Το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί να ακούγεται. Όλα είναι σχετικά.
Οι άνθρωποι δημιούργησαν ημερολόγια για να μετρούν την πορεία του χρόνου. Αλλά δεν έχουν όλοι οι λαοί και πολιτισμοί το ίδιο σημείο έναρξης αυτής της μέτρησης.
Πολλά ημερολόγια υπάρχουν ακόμα και σήμερα και ακόμα περισσότερα έχουν υπάρξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά ακόμη και αυτά αρκούν για να νιώσει κανείς όλη τη σχετικότητα της μέτρησης του χρόνου.
Έτος 2018 στη Ρωσία
Αλλά με 13 μέρες καθυστέρηση λόγω παλαιού ημερολογίου
Έτος 2561 στην Ταϊλάνδη
Καθώς η χρονολογία ξεκινά από τότε που ο Βούδας έφτασε σε νιρβάνα.
Έτος 2011 στην Αιθιοπία
Βάση χρονολόγησης το αλεξανδρινό ημερολόγιο που βασική του διαφορά είναι η ύπαρξη 13 μηνών αντί για 12, καθώς και το ότι η μέρα ξεκινάει με την ανατολή του ηλίου και όχι τα μεσάνυχτα.
Έτος 5578 στο Ισραήλ
Το εβραικό ημερολόγιο ξεκινά με την πρώτη νέα σελήνη το 3761 π.Χ.
Έτος 1439 στο Πακιστάν
Η χρονολόγιση ξεκινά από την Εγίρα, την υποχρεωτική μετακίνηση του πρωφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα
Έτος 1396 στο Ιράν
Το περσικό ημερολόγιο ισχύει σε Ιράν και Αφγανιστάν. Πρόκειται για ένα ηλιακό ημερολόγιο όπου το έτος ξεκινά από την εαρινή ισημερία. Η χρονολόγηση αρχίζει επίσης από τη Εγίρα, όπως στο ισλαμικό, αλλά οι μήνες παραμένουν στις ίδιες εποχές.
Έτος 1939 στην Ινδία
Η χρονολόγηση ξεκινά από την έναρξη της εποχής Saka, δηλαδή την εαρινή ισημερία του 79 μ.Χ
Έτος 30 στην Ιαπωνία
Η παραδοσιακή χρονολόγηση ξεκινά με την ενθρόνηση του κάθε αυτοκράτορα, οπότε από το 1989 έχει ξεκινήσει η εποχή του Ακιχίτο και αυτό θα είναι το 30ο έτος της.
Έτος 4716 στην Κίνα
Το κινέζικο ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο με χρήση και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως Καμπότζη, Βιετνάμ και Μογγολία. Αναπτύχθηκε από τον πρώτο αυτοκράτορα Χουανγκ Ντι, όταν εκείνος ανέβηκε στο θρόνο το 2637 π.Χ. Βασίζεται στους αστρονομικούς κύκλους του Δία, ο οποίος μέσα σε 60 χρόνια πραγματοποιεί 5 κύκλους γύρω από τον Ήλιο.
Έτος 107 στη Βόρεια Κορέα
Εδώ και 20 χρόνια χρησιμοποιείται το ημερολόγιο Juche. H χρονολόγηση ξεκινάει από το 1912, έτος γεννήσεως του Κιμ Ιλ-Σονγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν