Spread the love


Πρόσφατα ο πληθυσμός του μειώθηκε. Μείωση που αγγίζει το 30%. Κι αυτό γιατί πεθαίνουν από παράσιτα, από εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα. 

Για πολλούς οι μέλισσες δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ενοχλητικό έντομο ή έστω επικίνδυνο. Όμως για μερικούς είναι η δουλειά τους. Για να μην μιλήσουμε για το πόσο χρήσιμες είναι στην φύση, αφού βοηθούν στην γονιμοποίηση τουλάχιστον του 30% της παγκόσμιας χλωρίδας. Δεν το λες και λίγο.

Όμως πρόσφατα ο πληθυσμός του μειώθηκε. Μείωση που αγγίζει το 30%. Κι αυτό γιατί πεθαίνουν από παράσιτα, από εντομοκτόνα ή παρασιτοκτόνα.

Οπότε μπορείτε εν μέρει να καταλάβετε τα συναισθήματα ενός ζευγαριού από την Αϊόβα. Ο Τζάστιν Ένγκελχαρντ έχει μια φάρμα στην πόλη Σίουξ, όπου παράγει μέλι. Τον περασμένο μήνα ξύπνησε όπως κάθε πρωί και πήγε να δει τις μέλισσές του. Όμως οι 50 κυψέλες του είχαν καταστραφεί.

μέλισσες

Δυο νεαροί 12 και 13 ετών συνελήφθησαν για το έγκλημα και η μεγαλύτερη ποινή που αντιμετωπίζουν είναι 10 χρόνια φυλάκισης. Ο Τζάστιν δήλωσε σε τοπικό μέσο: «Τα κατέστρεψαν όλα και σκότωσαν όλες τις μέλισσες. Τις ‘καθάρισαν’ κυριολεκτικά».

Η ζημιά μπορεί να φτάσει τις 60.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για την περιοχή. Και επειδή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν επιχειρήσεις με μέλισσες, οι μελισσοκόμοι δεν λαμβάνουν αποζημίωση με τέτοια ζημιά.
μέλισσες
Ο Ένγκελχαρντ συμπλήρωσε: Εισέβαλλαν στον χώρο, πήραν όλον τον εξοπλισμό μας και τον πέταξαν στο χιόνι. Τα έσπασαν όλα. Δεν έκλεψαν τίποτα. Απλά τα κατέστρεψαν». Πολλοί άνθρωποι θέλησαν να βοηθήσουν και έφτιαξαν μια σελίδα στο Facebook μαζεύοντας χρήματα. Περισσότερα από 30. 000 δολάρια μαζεύτηκαν μέσα σε τρείς μόλις εβδομάδες. Το ζευγάρι τους ευχαρίστησε θερμά, όντας συγκινημένο από την ευγενική χειρονομία του κόσμου.

Τα δυο αγόρια δεν αντιμετωπίζουν μόνο την ποινή της 10ετους φυλάκισης αλλά ενδέχεται να πληρώσουν και πρόστιμο που θα φτάνει τα 10.000 δολάρια. Κατηγορούνται για εγκληματική ενέργεια πρώτου βαθμού και για παραβίαση εστίας και αγροτικών εγκαταστάσεων. Το σχεδόν μισό εκατομμύριο μέλισσες που σκότωσαν, δεν αντικαθίσταται εύκολα.



Spread the love