Spread the love


Με μεγάλη επιτυχία στεύθηκε η συναυλία της Ζωής Τηγανούρια στο θέατρο Teatr Nowy w Zabrzu στις 11 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με κύριο χορηγό τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) κατόπιν πρωτοβουλίας του γραφείου ΕΟΤ Πολωνίας και του Δήμου της πόλης Zabrze, για τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Πολωνίας, με την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα για το 2019.

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη πόλη Zabrze της Νότιας Σιλεσίας στη Πολωνία, είναι ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Τουρισμού Βιομηχανικής Κληρονομιάς & Τουρισμού Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (International Tourism Fair of Industrial Heritage & Underground Tourism) και διοργανώνεται από τον Δήμο της πόλης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Αθλητισμού & Αναψυχής MOSiR w Zabrze, οι οποίοι και επιλέγουν την τιμώμενη χώρα.

Φέτος, επίσημη προσκεκλημένη ως μέλος της Ελληνικής αποστολής για το μουσικο-χορευτικό της τιμώμενης χώρας, ήταν η γνωστή Ελληνίδα συνθέτις & σολίστ ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια -την οποία αποκάλεσαν “η φωτιά της Ελλάδας“- με ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο από ερμηνευτές, μουσικούς και χορευτές, προκειμένου να αναδειχθεί η σύγχρονη Πολιτισμική ταυτότητα της χώρας μας.

 

 

Το κοινό του κατάμεστου θεάτρου Teatr Nowy w Zabrzu χόρευε στον ρυθμό της Ζωής.. και της Ελλάδας του Μίκη Θεοδωράκη (Ζορμπάς), του Μάνου Χατζηδάκι (Οδός ονείρων, Τα παιδιά του Πειραιά) του Βασίλη Τσιτσάνη, (Σεράχ) του Μανώλη Χιώτη (Δε θέλω πια να ξαναρθείς), συνθέσεων της Ζωής Τηγανούρια (Greek Mountains, Ζωντανός ουρανός, Θα Ταξιδεύω, Σαμοθράκης Βήμα, Κόρη Γλυκιά) αλλά και Δημοτικών Παραδοσιακών μας από Θράκη, Πόντο, Μακεδονία, Νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την ‘Ηπειρο.

Ένα γεγονός που θα θυμούνται για πολύ καιρό όσοι παραβρέθηκαν.

 

Δείτε βίντεο (στιγμιότυπα)

 

 

 

 

Με τις ερμηνείες τους συγκίνησαν δύο εξαιρετικοί τραγουδιστές: η Klaudia Delmer με καταγωγή από την Πολωνία που τραγούδησε και στα Πολωνικά, κι η οποία έχει επιλέξει ως τόπο διαμονής και μουσικής πορείας της την Ελλάδα, και ο Γιάννης Τσαρσιταλίδης ο οποίος, εκτός από την ερμηνεία του, έπαιξε με την Ποντιακή λύρα του σκοπούς του Πόντου. Στο φλάουτο ήταν ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου, στη κιθάρα ο Μιχάλης Βερβελάκης, στο μπάσο ο Γιάννης Γρηγορίου και στα τύμπανα & νταούλι ο Στέλιος Γενεράλης. Χόρεψαν και «παρέσυραν» το κοινό σε Παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς, ο Γιώργος Παντζιαρίδης και η Έφη Καρακώστα.

 

 

 

 

Η Ζωή Τηγανούρια δεν παράβλεψε να ευχαριστήσει όλους τους ιθύνοντες που δούλεψαν συστηματικά και με μεράκι για να έχουν απόλυτη επιτυχία όλες οι εκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε μία υπέροχη γιορτή Πολιτισμού.

Πρώτη τίμησε με εγκάρδια ευχαριστία την «ψυχή» της εκδήλωσης την διευθύντρια του ΕΟΤ Πολωνίας κα Νικολέττα Νικολοπούλου, καθώς και τους: Δήμαρχο Zabrze κα Małgorzata Mańka-Szulik, Αντιδήμαρχο Zabrze κα Katarzyna Dzioba, σύνδεσμο του Δήμου με την Ελληνική αποστολή κο Claudio Salmeri, πρόεδρο κο Zbzistaw Trzepizur και Αν. Διευθυντή Στρατηγικής & Ανάπτυξης κο Jaroslaw Brys της Δημοτικής Επιχείρησης Αθλητισμού & Αναψυχής “MOSiR w Zabrze”, τους υπαλλήλους και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου Zabrze, όλα τα στελέχη του Γραφείου ΕΟΤ Πολωνίας όπως οι κοι Michal Weglewic και Λάμπρος Βόγιας, τους Έλληνες συνεργάτες της όπως την ιδιοκτήτρια του Signature Travel κα Μαρία Αλιφραγκή, τον κο Θάνο Κιτσίδη και τον δημοσιογράφο κο Μπάμπη Πετράκη, καθώς κι όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής.

 

Νικολέττα Νικολοπούλου, Małgorzata Mańka-Szulik, Ζωή Τηγανούρια

 

Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Μιχάλης Βερβελάκης, Μαρία Αλιφραγκή, Ζωή Τηγανούρια,

Μπάμπης Πετράκης, Klaudia Delmer, Γιάννης Τσαρσιταλίδης,

Έφη Καρακώστα, Γιώργος Παντζιαρίδης, Γιάννης Γρηγορίου

Την επόμενη μέρα στα εγκαίνια της έκθεσης, η Ζωή Τηγανούρια έδωσε πάλι το παρόν με μία μικρή συναυλία, μαζί με άλλες δράσεις της Ελληνικής αποστολής όπως μαθήματα Παραδοσιακών χορών από τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Παντζιαρίδη, καθώς και cooking show από τον γνωστό Έλληνα σεφ κο Teo Vafidis που ζεί στην Πολωνία και προβάλλει την Ελληνική κουζίνα δια μέσου εκπομπών μαγειρικής στην Πολωνική τηλεόραση.

Η Ελληνική παρουσία πλαισιώθηκε κι από δύο σημαντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού Βιομηχανικής Κληρονομιάς, τη ‘Τεχνόπολις – Μουσείο Φωταερίου’ του Δήμου Αθηναίων και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
Επίσης συμμετείχε ο Δήμος Βόλου-Πηλίου αναδεικνύοντας σημαντικά στοιχεία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς της περιοχής.

Τις εκδηλώσεις κάλυψε το Πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι TVS.

 

 

 

  

 

 



Spread the love