Οι Ουαλοί φοιτητές είχαν την τύχη με το μέρος τους
Μια ομάδα Ουαλών φοιτητών απέκτησαν τα δικαιώματα να κάνουν ταινία ένα διήγημα του Στίβεν Κινγκ, πληρώνοντας λιγότερο απ’ όσο κοστίζει ένα σακουλάκι πατατάκια.
Ζητήθηκε από φοιτητές στην Blaenau Gwent Film Academy να κάνουν, στο πλαίσιο των σπουδών τους, μια ταινία μικρού μήκους κι αυτοί αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους με τον ιδιαίτερα δημοφιλή συγγραφέα από το Μέιν των ΗΠΑ.
Του έγραψαν, ζητώντας τα δικαιώματα για το διήγημα «Ακίνητο Ποδήλατο»: ένας καλλιτέχνης που αρχίζει να κάνει ποδήλατο στο υπόγειο του σπιτιού του για ν’ αντιμετωπίσει την υψηλή χοληστερίνη του. Η σωματική του ευρωστία βελτιώνεται, αλλά όχι η διανοητική ισορροπία του. Αρχίζει να έχει μια περίεργη αίσθηση: ότι κάποιος τον ακολουθεί, εκεί που κάνει ποδήλατο… μόνος του… στο υπόγειο.
Ο συγγραφέας τους άφησε άφωνους, καθώς απάντησε μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Θετικά. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να πληρώσουν 1 δολάριο (ή 77 πένες, στο τοπικό νόμισμα).
«Ο Στίβεν Κινγκ υποστηρίζει πολύ τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είχαμε απάντηση από το γραφείο του μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες» δήλωσε, στη The Boston Globe, ο Κέβιν Φίλιπς της Green Valley Film Production, που διδάσκει στην κινηματογραφική ακαδημία. «Είναι σπουδαίο για τους φοιτητές μας οι οποίοι είναι θαυμαστές των έργων του, και μεγάλη επιτυχία για την Ακαδημία» πρόσθεσε.
Από τη χαρά του, ο Άλφι Ίβανς, ένας από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρότζεκτ, έχει πάει στον έβδομο ουρανό: «Είμαι φανατικός θαυμαστής και το να δουλεύω σ’ αυτό είναι σαν να γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο».
Δεν πρόκειται όμως για τυχαία γενναιοδωρία. Το διήγημα είναι ένα από αυτά που, στον ιστότοπο του Στίβεν Κινγκ, περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Dollar Babies»: ιστορίες διαθέσιμες ειδικά σε σπουδαστές κινηματογράφου, να τις γυρίσουν ταινίες για μαθησιακούς λόγους. «Είναι διαθέσιμες για σπουδαστές κινηματογράφου που θέλουν να δοκιμαστούν με μια ιστορία του Στίβεν Κινγκ. Αν θέλετε να γίνεται ένα από τα “dollar babies” μου, στείλτε μου πληροφορίες» διαβάζουμε στον ιστότοπο του συγγραφέα.
Η Μάρσα ΝτεΦίλιπο, βοηθός του Στίβεν Κινγκ, είπε ότι οι νεαροί Ουαλοί – ηλικίας από 7 έως 18 – δεν είναι οι πρώτοι που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα. Τη δεκαετία του 1980, ο Φρανκ Ντάραμποντ προσάρμοσε για τον κινηματογράφο το «Η Γυναίκα στο Δωμάτιο». Με επιτυχία. Αργότερα, γύρισε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλιγουντ: την «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» (1994) και την «Το Πράσινο Μίλι» (1999). Βεβαίως, και οι δύο ήταν κινηματογραφικές μεταφορές πεζογραφημάτων του Στίβεν Κινγκ.
Τα γυρίσματα της ταινίας των νεαρών Ουαλών θα γίνουν στην πόλη Τρέντεγκαρ και θα διαρκέσουν τρεις μήνες.