Spread the love


Ιστορικά και νέα βιβλιοπωλεία της Βαρκελώνης προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση με φαντασία, επαναφέροντας τον όρο «βιβλιοπωλείο».

Αντιμέτωποι με την πτώση των πωλήσεων και την αύξηση των e-books, τα βιβλιοπωλεία στη Βαρκελώνη, η οποία είναι η εκδοτική πρωτεύουσα του κόσμου στην ισπανική γλώσσα, επαναδημιουργούν τα βιβλιοπωλεία τους ως πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σε αυτά οργανώνουν συναυλίες, εκδηλώσεις, ακόμα και μαθήματα μαγειρικής και τεχνών προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες.

+ Bernat
«Έπρεπε να αλλάξουμε. Αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, είναι αδύνατον να μείνουμε ανοιχτά» δήλωσε ο Montserrat Serrano, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου + Bernat που βρίσκεται ακριβώς έξω από τη Diagonal, μία από τις κύριες λεωφόρους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Το βιβλιοπωλείο του άνοιξε το 1978 και μετακόμισε σε αυτή την στρατηγική θέση πριν από 6 χρόνια, όταν συνέλαβε την ιδέα να περιλάβει στο κατάστημά του μια καφετέρια και να προσφέρονται καθημερινά στην πελατεία του και μαθήματα μαγειρικής, ακόμα και ευφάνταστα πρωινά από γνωστούς σεφ.

Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για την οργάνωση συνεδρίων, συζητήσεων για τον κινηματογράφο, μαθημάτων γλωσσών, συναυλιών και τουρνουά παιχνιδιών.

Catalonia bookstore
«Αποφάσισα την επέκταση χρήσης του βιβλιοπωλείου προκειμένου να επιβιώσει, μοιάζει με τρέλα αλλά δεν πρόκειται να σταματήσω», είπε ο Σεράνο.

«Έχω μετατρέψει το βιβλιοπωλείο σε χώρο συνάντησης προκειμένου να αυξηθεί η κίνηση αλλά και για να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πελατών. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε και τις πωλήσεις των βιβλίων».

books cofee
Ο τομέας των εκδόσεων σημείωσε στην Ισπανία πωλήσεις 2.190 εκατομμυρίων ευρώ και είναι κάτω από το 30% από αυτά που πουλήθηκαν το 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Εκδοτών.

Ο  αριθμός των βιβλιοπωλείων στην Ισπανία μειώθηκε από 7.074 το 2008 σε 5.864 το 2013, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής ΙΝΕ.

books catalonia
Στη Βαρκελώνη, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο βιβλίων στην ισπανική γλώσσα, τον Planeta, καθώς και μια μεγάλη συγκέντρωση των μεσαίων εκδοτικών οίκων, πολλά ιστορικά βιβλιοπωλεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του Catalonia bookstore.

Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε το 1924, επέζησε των καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών από το  1936-1939 μέσα στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας και από μια σοβαρή πυρκαγιά το 1979. Έκλεισε το 2013, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να αντέξουν την αύξηση των ενοικίων. Ο χώρος στεγάζει σήμερα ένα εστιατόριο McDonald ‘s.

el cofe
«Η κρίση είναι μακρά, επίμονη και βαθιά”, δήλωσε ο Αντόνιο Ντάουρα, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιβλιοπωλών στην Καταλονία. «Αλλά υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν ανοίξει καταστήματα πολύ εξειδικευμένα και με μικρό μέγεθος και έχουν επιτυχία» συμπλήρωσε.

Η Βαρκελώνη έχει μια μακρά λογοτεχνική παράδοση. Η πρώτη έκδοση του “Δον Κιχώτη”, έγινε εκεί, το 1617. Στη δεκαετία του 60, η λογοτεχνικός πράκτορας Κάρμεν Μπαλσέλς πρόσθεσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες,  τον Μάριο Βάργκας Λιόσα και πολλούς άλλους μεγάλους συγγραφείς στην λίστα των πελατών της, τοποθετώντας την πόλη στο κέντρο της λογοτεχνικής άνθισης της Λατινικής Αμερικής.

Calders
«Υπάρχει οικονομική κρίση αλλά όχι πολιτισμική κρίση», δήλωσε ο Abel Cutillas, ο οποίος άνοιξε το Calders, ένα δημοφιλές βιβλιοπωλείο που πουλάει έργα που εκδίδονται από μικρές ανεξάρτητες εκδοτικές εταιρείες και οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων δεν προτιμούν να έχουν στα ράφια τους. Υποστηρίζει ότι μέσα στην κρίση έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντες εκδότες και συγγραφείς, ενώ πολλά ποιοτικά βιβλία επανεκδόθηκαν. Οι λάτρεις του βιβλίου στην Βαρκελώνη, προσπαθούν να βοηθήσουν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να σταθούν στα πόδια τους και να επεκταθούν.

No Llegiu
Ο Xavier Vidal άφησε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος το 2013 για να ανοίξει το βιβλιοπωλείο No Llegiu,  που σημαίνει «δεν διαβάζουν» στα καταλανικά. Πρόσφατα μετακόμισε σε ένα νέο, μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο με μια σπιράλ σκάλα και οι πελάτες του έκαναν crowdfunding, στο οποίο συγκέντρωσαν 17.000 ευρώ για να τον ενισχύσουν, αλλά δημιούργησαν και μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μεταφερθούν τα βιβλία από το παλιότερο βιβλιοπωλείο στο νέο. Ο Βιντάλ ετοιμάζεται να λειτουργήσει ένα κλάμπ βιβλίων που θα λειτουργεί μετά το ωράριο του καταστήματος. «Αν καθόμουν άπραγος να περιμένω τους πελάτες να χτυπήσουν την πόρτα, θα πέθαινα. Προσπαθώ να κάνω κάτι να ενθαρρύνω το πάθος της ανάγνωσης» είπε για την επέκταση των εκδηλώσεων στο βιβλιοπωλείο.



Spread the love