Spread the love


Βαρεθήκατε την Κρήτη, την Κέρκυρα και την Κορσική; Η εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει τους 5 καλύτερους κρυφούς προορισμούς της Μεσογείου, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Ανάμεσά τους δύο ελληνικά νησιά, το Καστελλόριζο και το Μεγανήσι.

Δείτε παρακάτω τους καλύτερους κρυφούς προορισμούς της Μεσογείου από τη δημοφιλή βρετανική εφημερίδα:

1. Bozcaada

Βρίσκεται στη βόρειο-δυτική ακτή της Τουρκίας στην είσοδο των Δαρδανελίων. Είναι ένα ανεμοδαρμένο νησί με αμπέλια που απέχει περίπου μισή ώρα από την Κωνσταντινούπολη. Το φρούριο δίπλα στις ήρεμες παραλίες συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό.

ελληνικά νησιά

2. Καστελλόριζο

Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο είναι ένα από τα Δωδεκάνησα. Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Γεωγραφικά ανήκει στην Ασία. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο.

Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., μήκος ακτών 19,5 km και πληθυσμό 400 κατοίκων, κατά την επίσημη απογραφή του 2011, που συγκροτούν τον Δήμο Μεγίστης. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τις νησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος Ένα, Πολύφαδος Δύο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά (βλ. Κατάλογος νησιών περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Στην περιοχή «Χωράφια» βρίσκεται το τριθέσιο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού.

Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία Mediterraneo.

ελληνικά νησιά

3. Salina

Στα νησιά του Αιόλου, η Salina ήτανένα από τα σημεία που γυρίστηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Il Postino. Οι ηφαιστειακές Αιολείς εξυπηρετούνται από πολυάριθμα πλοία, ιδιαίτερα από τη Νάπολη και Μεσίνα στη Σικελία.

ελληνικά νησιά

4. Île de Bendor

Αυτό το γαλλικό νησί αγοράστηκε, ακατοίκητο, από τον εκατομμυριούχο Paul Ricard στη δεκαετία του ’50. Κατά την επόμενη δεκαετία, ο Ricard το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο μοντέρνα σημεία στο νότιο τμήμα της Γαλλίας. Στον νησί έχουν μείνει ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Μελίνα Μερκούρη, η Josephine Baker και ο Jean-Paul Belmondo. Σήμερα είναι ένα νησί διακοπών που προσφέρει ηρεμία.

ελληνικά νησιά

5. Μεγανήσι

Το Μεγανήσι είναι νησί μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων Λευκάδας, γι’αυτό και ονομάζεται έτσι. Έχει έκταση 22,356 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.090 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το Μεγανήσι ανήκει επίσης στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων.

Το Μεγανήσι αποτελεί δήμο του νομού Λευκάδας, με πληθυσμό 1.092 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στο νησί υπάρχουν τρία χωριά, το Κατωμέρι (έδρα του δήμου), το Βαθύ και το Σπαρτοχώρι. Στον δήμο Μεγανησίου ανήκει και η γνωστή νησίδα Σκορπιός.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο από την πλευρά της Λευκάδας. Για το Μεγανήσι υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίου από το Νυδρί. Το πλοίο πιάνει και στα δύο λιμάνια του Μεγανησίου, στο Σπαρτοχώρι και στο Βαθύ. Η διάρκεια της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 25 λεπτά.

ελληνικά νησιά

Δείτε και άλλα θέματα με ελληνικά νησιά στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ)



Spread the love