Spread the love


Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις Πασχαλινές αγορές σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος.

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, ενόψει των εορτών του Πάσχα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για το τι χρειάζεται να προσέξουν αλλά και που πρέπει να καταγγέλλουν.

Οι καταναλωτές πριν αγοράσουν πρέπει :

1.Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, να κάνουν λίστα αγορών όπου να αναγράφονται τα προϊόντα και η ποσότητα.

2. Να κάνουν επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζουν να επιλέξουν ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

3. Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσουν το θέλω από το χρειάζομαι.

4. Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

5.Να προσέχουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6. Να ελέγχουν την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτών, που ασχολούνται με ευπαθή προϊόντα όπως με προϊόντα ζωικής προέλευσης κ.α.

7. Να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ )

8. Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής, διάρκειας και συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)

9. Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

10. Να επιλέγουν τις προσφορές των super markets γιατί είναι συμφέρουσες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, να χρησιμοποιούν εκπτωτικά κουπόνια κ.α.

Δείτε το site  του Ινστιτούτου Καταναλωτών

ΚΡΕΑΣ

1.Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα και με ευδιάκριτα γράμματα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.

2. Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που υποδηλώνει ότι ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

3. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

4. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( 5ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά. Επίσης ο κιμάς κόβεται παρουσία του καταναλωτή.

5. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

Δείτε το site του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής :

· Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».

· Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

· Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

Δείτε το site της Προστασίας Πολιτών-Καταναλωτών

ΑΥΓΑ

1. Να είναι ωοσκοπημένα.

2. Να μην κουνιέται ο κρόκος.

3. Να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

ΒΑΦΕΣ ΑΥΓΩΝ

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Δείτε το site της Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή

Προσοχή στα παιχνίδια!

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές! Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.

Προσοχή λοιπόν! Αποτρέψτε τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες , μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες

Τα παιχνίδια που αγοράζετε, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE» , που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές οφείλουν να τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες , βελόνες και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα , ούτε να μυρίζουν σαν αυτά , γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια( ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα

Να διαβάζεται προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .

Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες. καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic»

Τέλος το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να μη διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1520

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ) 11717

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 210 4111080

Για την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Τσιφάκης



Spread the love