Ένα μήνυμα «ελπίδας και ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως μετέφερε κατά τη διάρκεια της ιστορικής του συνάντησης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπου οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου
Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση, ο Κιμ του αποκάλυψε πως η Βόρεια Κορέα θα καταστρέψει ένα σημαντικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών.
Η δέσμευση του Κιμ δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίαςπου υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, καθώς, όπως δήλωσε ο πλανητάρχης, το θέμα συζητήθηκε μετά την υπογραφή του κειμένου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επανάλαβε τη δέσμευσή του «να ολοκληρωθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου». «Επίσης, συμφωνήσαμε σε εντατικές προετοιμασίες για την υλοποίηση της συμφωνίας, όσο το δυνατόν συντομότερα».
«Ο Κιμ θέλει να το κάνει», διαβεβαίωσε ο Τραμπ και υπογράμμισε πως σε αντίθεση με το παρελθόν, το θέμα θα προχωρήσει. Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλονται στη Βόρεια Κορέα και συγκεκριμένα για την υπόθεση του Ότο Γουόρμπιερ, του Αμερικανού φοιτητή που φυλακίστηκε στην ασιατική χώρα και επέστρεψε στις ΗΠΑ σε κώμα, τόνισε:
«Ο Ότο ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο και (…) νομίζω πως χωρίς αυτόν δεν θα είχε συμβεί (η συνάντηση). Κάτι συνέβη από εκείνη την ημέρα. Ήταν τρομερό. Ήταν κτηνώδες. Ο Ότο δεν πέθανε ματαίως όμως»
Τέλος στα «παιχνίδια πολέμου»
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν «τα παιχνίδια πολέμου» καθώς είναι «επικίνδυνα» και «δαπανηρά», προφανώς αναφερόμενος στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας του με την Νότια Κορέα, που έχουν πολλάκις προκαλέσει την οργή του Βορρά.
«Θέλω να πάρω τους στρατιώτες μας. Θέλω να φέρω τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι», είπε αναφορικά με την επιστροφή των Αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στην περιοχή, σημειώνοντας όμως, πως αυτό θα συμβεί μελλοντικά.
Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να επέλθει, μετά από περισσότερα από 70 χρόνια, το τέλος του Κορεατικού πολέμου. «Σχεδόν 70 χρόνια, σκεφτείτε το… 70 χρόνια, μίας εξαιρετικά αιματηρής σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο. Αμέτρητοι άνθρωποι πέθαναν στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων γενναίων Αμερικανών. Μπορούμε όλοι να ελπίζουμε πως (ο πόλεμος) θα τελειώσει σύντομα. Και θα τελειώσει».
«Το παρελθόν δεν χρειάζεται να επηρεάζει το μέλλον. Η σύγκρουση του χθες δεν χρειάζεται να γίνει ο πόλεμος του αύριο. Και, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, ξανά και ξανά, οι εχθροί μπορούν να γίνουν πράγματι φίλοι».
Ταλαντούχος ο Κιμ
Ο πρόεδρος Τραμπ, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δεν παρέλειψε να μιλήσει με εγκωμιαστικά λόγια για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντάς τον «πολύ ταλαντούχο» κάτι που φαίνεται από το ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση μίας χώρας όντας μόλις 26 ετών.
Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο Κιμ θα τηρήσει τη συμφωνία, ο Τραμπ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα μείνει πιστός στο κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψαν. «Ήταν πολύ σίγουρος στο ότι θέλει να το κάνει, νομίζω ότι θέλει να το κάνει όσο εγώ, ίσως περισσότερο από εμένα».
Επιπλέον, ο πλανητάρχης γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πιονγκγιάνγκ όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες.
Οι κυρώσεις θα χαλαρώσουν όταν…
Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως θα υπάρξει χαλάρωση τους, όταν αποδειχθεί πως η χώρα έχει πράγματι προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση. Η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να γίνει αυτό είναι άγνωστη.
«Ανυπομονώ να αποσύρω τις κυρώσεις», είπε.
Απαντώντας στους επικριτές του, ο πλανητάρχης τόνισε πως δεν δεσμεύτηκε για τίποτα εκ μέρους των ΗΠΑ στη συνάντηση. «Ο πρόεδρος συμφώνησε για τη συνάντηση, έχει δώσει τόσα πολλά», είπε αναφερόμενος στον Κιμ και συνέχισε: «Δεν εγκατέλειψαν τίποτα. Είμαι εδώ. Δεν έχω κοιμηθεί εδώ και 25 ώρες, αλλά νομίζω πως αυτό ήταν το πρέπον».
«Μόνο κάποιος που αντιπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ θα έλεγε ότι δεν πήρε τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας όλα τα σημαντικά κέρδη για την αμερικάνικη πλευρά από τη συνάντηση.