Βουλιάζουν στο έδαφος
Το χωριό Ανάργυροι, στη Βόρειο Ελλάδα, κάποτε είχε περισσότερους από 400 κατοίκους. Σήμερα έχει λιγότερους από 50, καθώς διαμελίζεται επί δεκαετίες. Οι δρόμοι του καταρρέουν, τα κουφώματα στις πόρτες γέρνουν, οι τοίχοι και τα θεμέλια των σπιτιών του έχουν ραγίσει και δεν επισκευάζονται. Οι κάτοικοί του δεν φεύγουν πανικόβλητοι. Φεύγουν απελπισμένοι.
Αν οι σεισμοί συνέβαιναν σε αργή κίνηση, τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν ορατά σε ένα μικρό χωριό στη μέση ενός μαύρου τοπίου, ξεκοιλιασμένου από την εξόρυξη άνθρακα.
Το ένα μετά το άλλο, τα μικρά χωριά στην λιγνιτοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας καταστράφηκαν, καθώς το έδαφος δεν μπορεί πια να κρατήσει τα σπίτια όρθια. Σε μία από τις εκκλησίες της περιοχής, η καμπάνα χτυπάει σπάνια επειδή ο ήχος της μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ρωγμές στους τοίχους.
Ο κτηνοτρόφος Μιχάλης Μπίτας είδε για πρώτη φορά τις ζημιές στα σπίτια των Ανάργυρων το 1986.
«Τότε άρχισαν οι εξορύξεις στην περιοχή μας. Σιγά-σιγά άρχισαν να τρώνε τα σπίτια πριν φάνε κι εμάς τους ίδιους…» δηλώνει στο Associated Press.
Ο Μπίτας και οι οκογένειά του είναι από τους λίγους στο χωριό που αρνήθηκαν την προσφορά της εταιρείας παραγωγής ενέργειας να τους μεταφέρει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα γειτονικής πόλης. Αυτοί οι κάτοικοι του χωριού ζητούν πλήρη αποζημίωση για τα σπίτια τους – δικαίωμα το οποίο δικαιούνται μόνο στην περίπτωση που η εξόρυξη γίνει ακριβώς κάτω από κάποιο κτήριο.
«Έχω πρόβατα και μηχανήματα. Τι να κάνω; Να τα βάλω στο διαμέρισμα;»
Η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από το κάρβουνο
Η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τον άνθρακα, παρά τις προειδοποιήσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τους ειδικούς που μίλησαν στο πρόσφατο Συνέδριο για το Κλίμα στην Πολωνία και παρά τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντικατάσταση του άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ελλάδα είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη – γνωστού και ως καφέ άνθρακα – στον Κόσμο και παράγει 36 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ. Ο λιγνίτης είναι ένα είδος άνθρακα χαμηλής ποιότητας, ο οποίος παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ′ ότι ο μαύρος άνθρακας και συνήθως καίγεται κοντά στα σημεία εξόρυξης, καθώς η μεταφορά του είναι πολύ ακριβή.