Βανδάλισαν το σύμβολο της σοφίας, την κουκουβάγια της Αθήνας, ένα γκράφιτι που έδωσε ζωή σε μια ξεχασμένη μονοκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Οι βάνδαλοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο αφού όλα τα βλέπουν ως πλάκα.
Τη βία της έλλειψης σεβασμού στην έκφραση υπέστη ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά γκράφιτι της Αθήνας, και αυτό προκάλεσε σοκ, σε όλους που το αντίκρισαν.
Με ροζ σπρέι «τραυματίστηκε» η χαρακτηριστική κουκουβάγια της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, που είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.
Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» προσδίδοντας αέρα ανανέωσης σε ένα ξεχασμένο κτίριο, σε μια παραμελημένη γωνία.
«Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι τη σοφία αυτού του πλάσματος», είχε δηλώσει το Νοέμβριο στο in.gr ο δημιουργός της κουκουβάγιας, WD (Wild Drawing), μιλώντας μέσα από τη δική του αλληγορία για το ρόλο της σοφίας σε σκοτεινές περιόδους. Τραγική ειρωνεία που λίγους μήνες μετά το σκοτάδι στο οποίο αναφέρθηκε, ο βανδαλισμός επιχείρησε να επισκιάσει τη δημιουργία του.
Η δράση του WD στο δρόμο ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, το 2000. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά τον απορρόφησε το «παράξενο χάος» της Αθήνας.
«Η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας και σύμβολο της θεάς Αθηνάς που έδωσε και το όνομά της στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, η κουκουβάγια είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή της όραση ιδιαίτερα στο βαθύ σκοτάδι», είχε δηλώσει ο καλλιτέχνης που επιλέγει να μην στέκεται αδιάφορος απέναντι στα θύματα μιας κοινωνίας του μνημονίου. Μέσα από τοιχογραφίες που προβληματίζουν, έχει δώσει φωνή σε ευπαθείς ομάδες.
Δείτε περισσότερα εδώ: facebook