Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση Ο βυζαντινός κόσμος του Ηλία Κοντοζαμάνη. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση «Ο βυζαντινός κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη. Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
Αυτοκράτορες κι αυτοκρατόρισσες , άρχοντες κι πριγκήπισσες , στρατηγοί ,φιλόσοφοι και πατριαριάρχες,επιστήμονες, ιστορικοί, γιατροί στο παλάτι , στις εκκλησίες , στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία που ίδρυσαν αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες ,ταβερναραίους στις αγορές, χαλκοπράτες στα καπηλειά του Ιππόδρομου, περιγράφουν εικαστικά το βυζαντινό κόσμο του Ηλία Κοντοζαμάνη που εγκαινιάζει τη Δευτέρα 8 Μαϊου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο , η Α.Ε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2017.
Πορτραίτα από το παρελθόν μιας Αυτοκρατορίας που παραπέμπουν στο σήμερα γεφυρώνοντας το Χρόνο και την Τέχνη: “Δάνειο” για το πορτρέτο του Ιωάννη Γ Δούκα Βατάτζη Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, δίνει το πρόσωπο του γνωστού σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, η Δρ Μαριάννα Βιλδιρίδη αποτυπώνεται στον καμβά του Ηλία Κοντοζαμάνη ως αυτοκράτειρα Αριάδνη , η ηθοποιός Ντίνα Ανδριοπούλου απεικονίζεται ως Βυζαντινή Αρχόντισσα. Το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, διατρέχει μορφές και εκφράσεις ανθρώπων που εκπροσωπούν τη σύγχρονη Ελλάδα , υπογραμμίζοντας την άποψη του καλλιτέχνη, πως η συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού, είναι αδιάρρηκτη.
Ταξίδι στο χρόνο
“Με την έκθεση αυτή θέλω να σας παρουσιάσω μια αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και να σας παρασύρω σ ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό ,μαυλιστικό στα παμπάλαια εκείνα χρόνια που η Αυτοκρατορία ήταν σχεδόν όλος ο κόσμος, σε μια διαδρομή που ξεκινά με τον Φλάβιο Βαλέριο Κωνσταντίνο τον Α, γιο της Ελένης και ολοκληρώνεται με τον Κωνσταντίνο τον ΙΑ τον Παλαιολόγο. Σ αυτή την εικαστική διαδρομή συναντάμε αυτοκράτειρες και αυτοκράτορες, άρχοντες και πριγκήπισες, στρατηγούς , φιλόσοφους και πατριάρχες, επιστήμονες , ιστορικούς, γιατρούς στο παλάτι , στις εκκλησίες , στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία που ίδρυσαν , αλλά και ψαράδες, βαρκάρηδες, χαλκοπράττες, ταβερναραίους στις αγορές, στα καπηλειά του Ιππόδρομου και στα μαγειριά της πόλης…”, εξηγεί ο ζωγράφος.
Με τον χρωστήρα του Δικαστή
Ο Ηλίας Κοντοζαμάνης συστήνεται μία ακόμη φορά στο κοινό ως ζωγράφος.
Είναι Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός και Διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης στη Σχολή Δικαστών στη Θεσσαλονίκη.
Με την παρότρυνση της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και εικαστικού Έλλης Χρυσίδου, έκανε το 2014 στην Casa Bianca την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Αγιογραφίες και πορτρέτα Φαγιούμ».
Ο « Βυζαντινός Κόσμος» του, παρουσιάστηκε από τις 11-22 Νοεμβρίου του 2016 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και τα εγκαίνια έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος.
“’Ο Δικαστής στη σύγχρονη εποχή της αμφισβήτησης αξιών και παλαιών προτύπων, δεν μπορεί να είναι ο δικαστής που γνωρίζει μόνο τους νόμους και τη νομολογία, αλλά πρέπει να είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι” ,θεωρεί ο Ηλίας Κοντοζαμάνης που με την έκθεσή του αυτή συστήνεται αυτή τη φορά στο κοινό της Αθήνας και όχι μόνο
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΗΛΙΑ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ
Ο Ηλίας Κοντοzαμάνης γεννήθηκε στην Καλαμάτα με καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου του νομού Κοzάνης. Πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε το δικαστικό κλάδο. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Kατάρτισης και Επιμόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Με τη zωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία ερασιτεχνικά. Από το 1981 άρχισε να zωγραφίζει αγιογραφίες και πορτρέτα του φαγιούμ χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές.
Ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) Ιούλιο-Αύγουστο 2014 με θέμα “Αγιογραφίες & Πορτρέτα του Φαγιούμ” και ομαδικές, στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο του 2015 και στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη“Έλληνες & Ρώσοι Αγιογράφοι”.
Τμήμα της έκθεσης “Ο Βυζαντινός Κόσμος” παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης τον Σεπτέμβριο του 2016, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2016 και στο Πάύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί) στη Βέροια.
Έργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Περιστεράς του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λυγιάς του νομού Ηλείας, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Γορτυνία του νομού Αρκαδίας, στη Μονή Βαρσών στην Τρίπολη,στον ιερό ναό Παλαιάς Βρύσης του νομού Μεσσηνίας και σε ιδιωτικές συλλογές.
Δείτε το site και το Facebook του Μουσείου
Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Από: 08/05/2017 Εως: 02/07/2017
Εγκαίνια: 8 Μαΐου 2017, 19.00
Δευ. – Κυρ.: 08:00-20:00
Τοποθεσία:
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 2132139572, 2132139517 | www.byzantinemuseum.gr