Θεατρικά δρώμενα βασισμένα στην αρχαία Ελληνική Γραμματεία ζωντανεύουν σε μνημεία κι αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα.
Πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να βιώσει ο επισκέπτης την περιήγηση στην Ακρόπολη καθώς στον Ιερό Βράχο θα εκτυλίσσεται μια performance που ζωντανεύει το λόγο μεγάλων συγγραφέων της αρχαιότητας όπως το Συμπόσιο του Πλάτωνα κι ο Επτάφιος του Θουκυδίδη;
«Οι πέτρες μιλούν», λοιπόν. Αυτός είναι ο τίτλος της πρωτοβουλίας που παντρεύει την αρχαιολογική γραμματεία με τα αριστουργήματα της αρχαιότητας και μνημεία παγκόσμια ακτινοβολίας.
Ο λόγος του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη, του Σοφοκλή και του Αριστοφάνη ζωντανεύει και συναντά το σύγχρονο κοινό προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία στην Ακρόπολη, το θέατρο Διονύσου, το ναό του Ηφαίστου, την Πύλη του Αδριανού, το μνημείο Λυσικράτη, το Ωρολόγιο Κυρρήστου αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου ειδικά θα ακουστούν αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου, καθώς η δράση θα συνδυαστεί με την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής κι Αργοσαρωνικού που παρουσίασε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου την έναρξη αυτής της καινοτόμου, μη κερδισκοπικού χαρακτήρα, δράσης σε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Ο πολιτιστικός τουρισμός όπως κι ο τουρισμός πόλεως είναι δυναμικές μορφές τουρισμού που προωθούνται στοχευμένα μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική του υπουργείου», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά που ήταν παρούσα στη συνέντευξη τύπου. «Η δραματοποιημένη απαγγελία αποσπασμάτων της οδύσσειας αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τρόπους για να νιώσει κανείς την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού», είπε με τη σειρά της η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη. Μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Αλέξανδρος Βασιλικός κι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης.
Τα δρώμενα θα μπορούν να τα παρακολοηθούν ελεύθερα – χωρίς εισιτήριο – πολίτες κι επισκέπτες της Αθήνας από τις 10 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου (11.00 – 15.00 και 17.00 – 19.00) επτά μέρες της εβδομάδας σε επτά μοναδικά σημεία της Αθήνας όπου θα πραγματοποιούνται επτά διαφορετικές performances. Η ιδέα ανήκει στην smart concepts του Παναγιώτη Αρκουμανέα με τη συνεργασία της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού και της θεατρολόγου Λουίζας Αρκουμανέα.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
Στο θέατρο του Διονύσου, λοιπόν, θα ακουστεί η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (στις 19, 17, 24/9 και 1,8/10).
Στο Μνημείο Λυσικράτη θα ακουστεί η Ρητορική του Αριστοτέλη κι η Αντογόνη του Σοφοκλή (στις 11,18, 25/9 και 2.9/10)
Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ακουστεί η Οδύσσεια του Ομήρου (στις 12, 19, 26/9 και 3,20/10)
Στην Πύλη του Αδριανού θα ακουστεί ο Πλούτος του Αριστοφάνη (13, 20, 27/9 και 4/10)
Στο Ωρολόγιο Κυρρήστου θα ακουστούν οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη (14, 21,28/9 και 5/10)
Στο Ναό του Ηφαίστου θα ακουτσί ο Πλούτος του Αριστοφάνη (15, 22, 29/9 και 9/10)
Στην Ακρόπολη θα ακουστεί ντο Συμπόσιο του Πλάτωνα και ο Επιτάφιος Περικλέους του Θουκυδίδη (16, 23,30/9 και 7/10)
Πηγή thetoc.gr