Spread the love


Μια επέλαση σπάνιων, κλασικών αυτοκινήτων επιφυλάσσει για την Κυριακή ο Νίκος Μαστοράκης που, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου και τη ΦΙΛΠΑ.

Συγκέντρωσε 124 μοναδικά δείγματα μηχανικής και αισθητικής σε τέσσερις (και κάποιες φορές… τρεις!) τροχούς.

Ο ίδιος είναι πρωτεργάτης τέτοιων εκδηλώσεων, με την πρώτη να είναι πενήντα χρόνια πίσω, το 1966.

Ήταν τότε που ο νεαρός ρεπόρτερ Μαστοράκης πήγε στην Ελένη Βλάχου (δούλευε από το ’61 σαν ρεπόρτερ της «Μεσημβρινής») και της είπε την ιδέα του για ένα Ράλι Αντίκα.

Η Βλάχου δεν ήταν αισιόδοξη ότι θα βρουν αρκετά αυτοκίνητα και απάντησε «καμιά δεκαριά σακαράκες βλέπω να έχουμε,» αλλά ενέκρινε την εκδήλωση.

Το πρώτο Ράλι Αντίκα, είχε πραγματικά μερικές «σακαράκες» αλλά στολίστηκε με κοστούμια και φορέματα εποχής και είχε, στον τερματισμό, στον Ιππόδρομο, αστέρες πρώτου μεγέθους, όπως τη Μελίνα Μερκούρη, την Τζένη Καρέζη και την ίδια την Ελένη Βλάχου.

Την επιτυχία του σύντομου αυτού ράλι (Στάδιο-Ιππόδρομος) ακολούθησε, το 1977, χωρίς τη «Μεσημβρινή» αλλά με χορηγό τη Shell, η πολύ μεγάλη διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Ράλι Αντίκα, που έφερε στην Αθήνα μερικά από τα σπανιότερα αυτοκίνητα της Ευρώπης.

Έτσι δημιουργήθηκε και η ΦΙΛΠΑ (Φίλοι Παλαιού Αυτοκίνητου,) σήμερα η πρώτη και πολυπληθέστερη λέσχη με κάπου 800 μέλη που όλα έχουν και κάποιο κλασσικό αυτοκίνητο.

«Ήταν ιδέα του δημάρχου Αλίμου, του Ανδρέα Κονδύλη, να στολίσουμε τον ειδυλλιακό παραλιακό πεζόδρομο με καμιά εκατοστή καλλονές περασμένης ηλικίας» λέει ο Νίκος για το Alimos Classic Car Sunday. «Να στήσουμε, δηλαδή, ένα λαϊκό (με την έννοια του popular) πανηγύρι αισθητικής, ιστορίας και θεάματος.

Ποτέ πριν το κοινό δεν είχε την ευκαιρία να δει τόσα πολλά, τόσο όμορφα αυτοκίνητα σε ένα τέτοιο θεαματικό πλαίσιο, πλάι στη θάλασσα.

Η Κυριακή των κλασικών αυτοκινήτων είναι υπερθέαμα για όλη την οικογένεια και τα έχει όλα. Μουσική (από 40 ηχεία κατά μήκος του πεζόδρομου) αλλά τώρα πια δεν έχει… σακαράκες.

Από τις πανάκριβες Bentley και Rolls Royce μέχρι τα αμερικάνικα θηρία V8 αλλά και τα ταπεινά 500ράκια, όλο το εύρος του κλασικού οχήματος ξεδιπλώνεται αρμονικά μπροστά στα έκθαμβα μάτια μικρών και μεγάλων, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 7: 30 το απόγευμα.

Στο θερινό σινεμά του Αλίμου θα στηθεί αργότερα δεξίωση του δημάρχου για τα πληρώματα των 124 αυτοκινήτων και προβολή αρχειακού υλικού από τα πρώτα Ράλλυ Αντίκα.

Η εκδήλωση είναι η χαρά του σέλφι, λέει ο ιθύνων νους της διοργάνωσης, και προσκαλεί τους επισκέπτες να πλημμυρίσουν τα social media με φωτογραφίες. Ο ίδιος, στο Facebook, θα ανεβάσει πολλά βίντεο από τα συνεργεία του και από το drone που θα πετάει όλη μέρα.

Η πρόσβαση του πεζόδρομου είναι εύκολη για το κοινό, είσοδοι βρίσκονται κοντά στη στάση Καλαμάκι του τραμ.

Μια Κυριακή να τη θυμάσαι για πάντα, «a Sunday to remember», είναι η φράση που χαρακτηρίζει την εκδήλωση και δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα: τέτοιες ευκαιρίες που ψυχαγωγούν αλλά και μαθαίνουν, δεν τις βρίσκεις κάθε μέρα. Ή κάθε Κυριακή…

Θαυμάστε ορισμένα κοσμήματα της αυτοκίνησης που θα είναι παρκαρισμένα στον παραλιακό πεζόδρομο του Αλίμου:



Spread the love