Spread the love


Μια Αληθινή Ιστορία ( D’ Apres Une Histoire Vraie/ Based on a True Story): Το νεο ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι

Η Ντελφίν είναι η συγγραφέας ενός best-seller, μιας ιδιαίτερα προσωπικής νουβέλας, αφιερωμένης στη μητέρα της. Εξουθενωμένη από τις αμέτρητες υποχρεώσεις και εύθραυστη εξαιτίας των αναμνήσεων της, η

Ντελφίν βασανίζεται από ανώνυμα γράμματα που την κατηγορούν ότι έχει εκμεταλλευτεί την οικογένειά της.

H συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα, ενώ παραλύει μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να γράψει ξανά. Μέχρι που στον δρόμο της συναντά την Ελ, μια νέα γοητευτική, έξυπνη και διαισθητική γυναίκα. Είναι η μόνη που φαίνεται να την καταλαβαίνει, με αποτέλεσμα η Ντελφίν να αναπτύξει ιδιαιτέρα αισθήματα για εκείνη και να της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Μέχρι που όμως μπορεί να φτάσει η Ελ; Έχει έρθει για να συμπληρώσει ένα κενό, ή για να κλέψει τη ζωή της Ντελφίν;

Ο Ρομάν Πολάνσκι επιστρέφει με μια αρκετά συγγενή θεματική με τον εκπληκτικό «Αόρατο Συγγραφέα», χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά.

Μια διάσημη και καταξιωμένη συγγραφέας , η Ντελφίν, μόλις έχει εκδώσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στη μητέρα της, εξαιτίας του οποίου γίνεται στόχος κάποιου ανώνυμου αποστολέα απειλητικών επιστολών, που την κατηγορεί ότι έχει καταχραστεί την οικογενειακή της ιστορία για να βγάλει χρήματα. Όταν εκείνη θα συναντήσει μια μυστηριώδη θαυμάστρια της, την Ελ (στα γαλλικά σημαίνει «εκείνη» ) βρίσκει μια παρηγοριά.
Σταδιακά όμως η νεαρή γυναίκα θα την αποκόψει από τον περίγυρό τους και θα προσπαθήσει να της κλέψει τη ζωή.

Ξεκινώντας ως ψυχολογικό θρίλερ όπου η Ντελφίν και μαζί ο θεατής καλείται να ανακαλύψει ποιος είναι αυτός ο άγνωστος που τρομοκρατεί τη κεντρική ηρωίδα, ο Πολάνσκι, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ντελφίν ντε Βιγκάν, που έχει διασκευάσει με τη βοήθεια του Ολιβιέ Ασαγιάς στο σενάριο, και σταδιακά μεταστρέφει την ατμόσφαιρα, προσδίδοντας στη ιστορία του, κατά την προσφιλή του τακτική υπαρξιακές διαστάσεις, μέσα από τις οποίες αφήνει να διαφανεί η προσωπική του καλλιτεχνική ανησυχία.

Έτσι επανέρχεται για ακόμα μια φορά στη θεματολογία που εμμονικά τον απασχολεί, αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά δεν καταφέρνει να την εξελίξει περαιτέρω. Το αποτέλεσμα είναι ότι όλη η ταινία μοιάζει σαν ένα patchwork παλιότερων δουλειών του, χωρίς πρωτοτυπία και κυρίως χωρίς εμβάθυνση.

Δεν λείπουν βέβαια κάποιες δυνατές σκηνές, που επιβεβαιώνουν τη φήμη του ως ένας από τους πιο σημαντικούς auteur του σύγχρονου κινηματογράφου.

Το γεγονός ότι η σχέση της Ντελφίν και τη Ελ, αν και αρχικά αφήνει ερωτικά υπονοούμενα, τελικά καταλήγει σ’ έναν ψυχαναλυτικό λαβύρινθο, σεναριακά δεν στηρίζεται επαρκώς κι έτσι οι οποίες μεταφυσικές αποχρώσεις θα ήθελε να της αποδώσει ο Πολάνσκι σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν άλλες ταινίες. Επιπλέον ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της «Αληθινής Ιστορίας» είναι η επιλογή της Εμανουέλ Σενιέ στον κεντρικό ρόλο, μιας ηθοποιού αρκετά υποτονικής που δεν μπορεί να στηρίξει τις συγγραφικές αγωνίες της Ντελφίν, η οποία μάλιστα πλάι στη femme fatele Εύα Γκριν εξαφανίζεται, οπότε ο Πολάνσκι μένει ουσιαστικά χωρίς πρωταγωνίστρια.

Τελικά μια ιστορία με αρκετές δυνατότητες δεν μπορεί να απογειωθεί κι ο Πολάνσκι απλώς χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του σε μια ταινία, που από ένα σημείο και μετά φαίνεται πως μάλλον έπαψε να τον ενδιαφέρει.

Based on a True Story

Δείτε το trialer εδώ:

Σκηνοθεσία: Ρομάν Πολάνσκι
Ηθοποιοί: Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν, Βίνσεντ Περέζ
Είδος: Δράμα, Κωμωδία, Μυστηρίου, Θρίλερ
Ημερομηνία Εξόδου: 24 Μαΐου 2018



Spread the love