Spread the love


Παυλόπουλος: Στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, η ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ αυτή την ώρα στο βήμα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, ανέφερε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των πολιτικών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αλλά και σε αυτές που θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος είναι επίσης η ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη διαρκή προσφορά των Δωδεκανήσων στην πατρίδα και τον πολιτισμό και τόνισε ότι και σήμερα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση του τεράστιου ανθρωπιστικού, προσφυγικού προβλήματος και έδειξαν έμπρακτα αλληλεγγύη και περισσή ανθρωπιά σώζοντας και περιθάλποντας ανθρώπινες ζωές. Αξίζει, προσέθεσε, τα νησιά αυτά να στηριχθούν και να θωρακισθούν από κάθε πλευρά, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τον διαχρονικό κρίσιμο ρόλο τους στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της που είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητεί και να τα επιβουλεύεται. Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να τα προασπίσει, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, διεκδικώντας τη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όταν έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας».

 

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας.

Επισήμανε ότι «η καλύτερη ασπίδα για τα νησιά είναι η τοπική τους ανάπτυξη», χρειάζεται, είπε, «μια στοχευμένη πολιτική» και πρόσθεσε:

«Όλοι μαζί με αίσθηση ενότητας πρέπει να κάνουμε πράξη τη ρήτρα νησιωτικότητας, που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, ιδιαίτερα των μικρών νησιών που υψώνουν ψηλά τη σημαία».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε ακόμα για μια έντιμη και σοβαρή πολιτική που χρειάζεται η νησιωτική Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, που θα βλέπει -όπως είπε- ανθρώπινα το πρόβλημα και τις συνέπειές του.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είναι παράδειγμα για όλους και πρόσθεσε:

«H ιστορία μας έχει διδάξει πως τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμα και αν έχεις δίκαιο. Η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μας έχει διδάξει ότι χρειάζεται σοβαρή και επίπονη προσπάθεια και εξασφάλιση ισχυρής στήριξης. Η στήριξη της διεθνούς της κοινότητας δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Για αυτό και είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πάντα πού βρίσκεται η Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα.» Και αυτό που μας διδάσκει τελικά η ιστορία, είναι ότι η επιτυχία δεν βασίζεται σε ανούσιους παλικαρισμούς ή εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Βασίζεται στη σκληρή συστηματική προσπάθεια και στο να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή ήταν η βάση των μεγάλων πολιτικών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτό οφείλουμε να δείχνουμε και σήμερα σε κάθε τομέα της πολιτικής μας.»

Διαβάστε πληροφορίες για τα Δωδεκάνησα στο wikipedia.org

Δείτε εδώ το site του Προκόπη Παυλόπουλου

Δείτε πληροφορίες για τον Προκόπη Παυλόπουλο στο wikipedia.org

 Spread the love