Ανοιξιάτικος επισκέπτης: Φώκια στην παραλία του Ναυπλίου!Ένα πολύ όμορφο θέαμα είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν για λίγη ώρα στην παραλία Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.
Ανοιξιάτικος επισκέπτης: Φώκια στην παραλία του Ναυπλίου!
Ένα πολύ όμορφο θέαμα είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν για λίγη ώρα όσοι βρέθηκαν το πρωινό της Μεγάλης Τρίτης στην παραλία Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.
Αυτό γιατί μια φώκια εμφανίστηκε στον πυθμένα κάνοντας τους περαστικούς να μένουν άναυδοι με τον επισκέπτη που εμφανίστηκε μπροστά τους.
Η φώκια είναι θηλαστικό αμφίβιο, πτερυγιόποδο και ανήκει στην οικογένεια των φωκιδών, που περιλαμβάνει διάφορα είδη μεγάλων ζώων. Μεταξύ αυτών είναι η κοινή ή μοσχοειδής , ο θαλάσσιος ελέφας ή η μακρόρινος, η κυστοφόρος της Κασπίας, ο θαλάσσιος βους που ανεβαίνει ως τις λίμνες του Καναδά, η φώκη των αρχαίων που συναντιέται και στο Αιγαίο, η γροιλανδική που έχει μαύρες και άσπρες βούλες στο σώμα της.
Ζουν κυρίως στις βόρειες και πολικές θάλασσες και λίμνες, ωστόσο κάτι την τράβηξε να έρθει στα μέρη μας.
Δείτε πληροφορίες για την μεσογειακή φώκια στο Wikipedia.org
Παρά το γεγονός ότι όλα τα πτερυγιόποδα, θηλαστικά προσαρμοσμένα πολύ στη ζωή στο νερό, μπορούν να ονομαστούν φώκιες, οι αληθινές φώκιες, γνωστές αλλιώς και σαν άωτες, ανήκουν, αποκλειστικά, στην οικογένεια των φωκιδών. Οι φώκιες δεν έχουν εξωτερικά αφτιά. Δεν μπορούν επίσης να κατευθύνουν τα πίσω πτερύγιά τους προς τα εμπρός, κάτω από το σώμα τους και το τρίχωμά τους αποτελείται κυρίως από μεγάλες τρίχες. Η ταξινόμηση των ζώων που ανήκουν στις γνήσιες φώκιες, συμπίπτει σχεδόν με τη φυσική τους διαίρεση σε φώκιες του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου.
Η οικογένεια των “Φωκιδών” διαιρείται σε δύο υποοικογένειες: στις Φωκίνες και στις Μοναχίνες.
Οι Φωκίνες, περιλαμβάνουν φώκιες του βορείου ημισφαιρίου, όπως τον «Ερύγναθο τον Γενειοφόρο», τη φώκια την «Κυστοφόρο» και τον «Αλίκερω». Επίσης την«Κοινή», της «Κασπίας», της «Βαϊκάλης», την «Παγόφιλο – τον γροιλανδικό» και πολλά άλλα είδη.
Οι Μοναχίνες περιλαμβάνουν τη φώκια τη «μοναχή», τον «θαλάσσιο ελέφαντα», τη φώκη τη «Μακρόρρινο», τη φώκια του «Βέντελ», τη φώκια την «καρκινοφάγο», τη φώκια – «λεοπάρδαλη» και τη φώκια του «Ρος». Σε παλαιότερες ταξινομήσεις, ο θαλάσσιος ελέφαντας, όπως και η κυστοφόρος, συγκροτούσαν μια υποοικογένεια, την υποοικογένεια των «κυστοφοριδών». Η λεπτομερειακή όμως σύγκριση των κρανίων και των σκελετών τους, απέδειξε ότι δε συγγενεύουν τόσο στενά και ότι η κυστοφόρος συγγενεύει περισσότερο με τις άλλες ανταρκτικές.
Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις δύο αυτές υποοικογένειες των μοναχινών και των φωκινών είναι μερικές λεπτομέρειες του κρανίου και του σκελετού μεταξύ των οποίων, μπορούν να αναφερθούν η σμικρυμένη σπονδυλική στήλη στην ωμοπλάτη και το πρώτο μετακάρπιο, που είναι αισθητά μακρύτερο από τα άλλα, και τα μικρότερα νύχια, στα πίσω πτερύγια των μοναχινών. Στις φωκίνες υπάρχει μια καλά αναπτυγμένη σπονδυλική στήλη στην ωμοπλάτη και τα μετακάρπια του 1ου και του 2ου δαχτύλου είναι σχεδόν του ίδιου μεγέθους. Καθώς και τα νύχια στα πίσω πτερύγια είναι το ίδιο μακριά με των μπροστινών.