Πρόστιμα ως 5.000 ευρώ
Στο στόχαστο της εφορίας μπαίνουν, πριν καν ξεκινήσει η νέα καλοκαιρινή περίοδος, όσοι ιδιοκτήτες μισθώνουν την περιουσία τους μέσω της διαδικασίας του διαμοιρασμού, των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb.
Οι ιδιοκτήτες που κρύβουν εισοδήματα από αυτή τη δραστηριότητα θα υποστούν απηνείς ελέγχους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Εντός του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού. Ολες οι συμβάσεις που συνάπτονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ιλίσια, Μετς), έχει επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.
Οι υποχρεώσεις των διαχειριστών
Η ΑΑΔΕ προχωρά τώρα στην ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων και των εισοδημάτων. Ο διαχειριστής κάθε ακινήτου το οποίο εκμισθώνεται μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, μόλις ανοίξει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
1. Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Η διαδικασία εγγραφής και οριστικοποίησης στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου www. aade.gr από κάθε διαχειριστή με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει στο Taxisnet. Προκειμένου ο διαχειριστής, στην περίπτωση που είναι και ιδιοκτήτης, να λάβει αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, απαιτείται να έχει επιβεβαιωθεί ο ΑΤΑΚ που αναγράφεται με τα στοιχεία που τηρούνται στα υποσυστήματα (ΟΠΣ Περιουσιολόγιο) της ΔΗΛΕΔ και να αντιστοιχεί σε εμπράγματα δικαιώματα πλην της ψιλής κυριότητας, ενώ στην περίπτωση που είναι υπεκμισθωτής θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί και ο αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που έχει συνάψει με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη του ακινήτου το οποίο προτίθεται να εγγράψει.
2. Υποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή. Τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση είναι τουλάχιστον:
– ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,
– το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης,
– η επωνυμία εκάστης ψηφιακής πλατφόρμας,
– τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και
– ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.
3. Ως ακίνητο ορίζεται:
– το διαμέρισμα,
– η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
– οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια,
– τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών. Τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δύναται να είναι ενιαίοι χώροι ή να μισθώνονται τμηματικά.
4. Καταχώριση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.ά.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.
5. Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε άγνωστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο διαχειριστής δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
6. Ως διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση).
7. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο, θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό Μητρώου για καθέναν από αυτούς. Υπογραμμίζεται ότι για καθένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο διαχειριστής.
Φόρος στο εισόδημα
Το ετήσιο εισόδημα που απέκτησαν το 2017 οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση σε συγκεκριμένο κωδικό και θα φορολογηθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που αρχίζουν από το 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:
– Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος απέκτησε πέρυσι εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του ύψους 10.000 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει για το εισόδημα αυτό ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
– Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
– Επιβάλλεται συντελεστής 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην κλινοσκεπασμάτων.
Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με:
– 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ,
– 29% στο τμήμα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
– 37% στο τμήμα από 30.001 έως 40.000 ευρώ και
– 45% στο τμήμα πάνω από 40.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:
– Το εισόδημα απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
– Εάν το συνολικό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης με κλιμακούμενους συντελεστές 2,2% έως 10%.