Spread the love


Αντιμέτωποι με ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ερώτημα αναμένεται να βρεθούν τον Νοέμβριο οι πολίτες της Καλιφόρνια, που θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν για πάντα τον χάρτη των ΗΠΑ, χωρίζοντας την πολιτεία τους σε τρεις μικρότερες: την Καλιφόρνια, τη Βόρεια Καλιφόρνια και τη Νότια Καλιφόρνια.

Ο επιχειρηματίας Τιμ Ντρέιπερ είναι ο «εγκέφαλος» της πρωτοβουλίας διάσπασης της πολιτείας, η οποία έλαβε το όνομα «Cal 3». Η καμπάνια του να έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 402.468 υπογραφές, ξεπερνώντας έτσι το κατώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καλιφόρνια, Άλεξ Παντίγια, θα δώσει την έγκριση του ώστε το ερώτημα να τεθεί στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Γιατί θέλει να διασπαστεί η Καλιφόρνια

Ο Ντρέιπερ έχει τονίσει πως ο χωρισμός της πολιτείας θα επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν ορθότερες αποφάσεις για τα επίμονα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, όπως η εκπαίδευση, η υψηλή φορολογία, η επιδείνωση της κατάστασης των υποδομών…

«Η κυβέρνηση της Καλιφόρνια …απογοητεύει τους πολίτες της», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της καμπάνιας, Πέγκι Γκράντε, σε δήλωσή της. «Η Καλιφόρνια αξίζει ένα καλύτερο μέλλον» λέει η ίδια.

«Απλώς θα διαχωρίσει την πολιτεία σε μικρότερους, πιο εύκολα διαχειρίσιμους πληθυσμούς. Σκεφτείτε την Νότια και την Βόρεια Καλιφόρνια. Την Νότια και την Βόρεια Ντακότα. Την Δυτική Βιρτζίνια και την Βιρτζίνια. Η Καλιφόρνια είναι ήδη γνωστή για τις ξεχωριστές ταυτότητες των πολιτών στα νότια και τα βόρεια», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η καμπάνια.

Όμως, οι επικριτές εξαπολύουν δριμεία επίθεση στους εμπνευστές της διάσπασης, τονίζοντας πως κρύβουν επιμελώς ότι η υλοποίηση της ιδέας τους θα κοστίσει δισεκατομμύρια σε φόρους.

2018 06 13T195714Z 2105044952 RC1E9715B650 RTRMADP 3 CALIFORNIA SPLIT

Ο εμπνευστής της ιδέας, Τιμ Ντρέιπερ/Πηγή: REUTERS/Stephen Lam



Spread the love