Spread the love


Καμπανάκι από τους επιστήμονες

Το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία έσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Ρυάκι του Φούρνου (όνομα και πράγμα…) στην καρδιά της Κοιλάδας, ο οποίος λειτουργεί από το 1911, κατέγραψε τον Ιούλιο 2018 μέση μηνιαία θερμοκρασία 42,2 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο του 2017 η μέση θερμοκρασία του ίδιου μήνα ήταν 41,9 βαθμοί, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Το νέο ρεκόρ θα επισημοποιηθεί, όταν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν τουλάχιστον 48,9 βαθμοί Κελσίου τις 21 από τις 31 μέρες του περασμένου μήνα. Όμως το ρεκόρ ήταν το 1917, όταν το ίδιο είχε συμβεί στις 29 μέρες του Ιουλίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη Γη είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή στις 10 Ιουλίου 1913, στους 56,7 βαθμούς Κελσίου (όμως η ακρίβεια της μέτρησης έχει στο μεταξύ αμφισβητηθεί), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κοιλάδα του Θανάτου έχει ακραία υψηλές θερμοκρασίες, καθώς βρίσκεται περίπου 60 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και η γειτονική οροσειρά Σιέρα Νεβάδα εμποδίζει τη βροχή να φθάσει στην περιοχή. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η Κοιλάδα του Θανάτου θα γίνει ακόμη πιο καυτή κόλαση τις επόμενες δεκαετίες.

Εξάλλου, στις 28 Ιουνίου φέτος, στο Κουριγιάτ του Ομάν, μετρήθηκε η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στον κόσμο μέσα στη μέρα, στους 42,6 βαθμούς Κελσίου.



Spread the love